korak naprijed

Volvov novi SuperTruck 2 izgleda futuristički, i više je nego duplo učinkovitiji od ostalih tegljača

Ministarstvo energetike postavilo je izazov Volvu da napravi kamion koji je 100% učinkovitiji od ostalih na cesti

Volvo SuperTruck 2

 Volvo Trucks

Tesla ima Semi, Mercedes eActros i oba su na baterije. Što radi Volvo? Naime, u 2016., Ministarstvo energetike SAD-a izazvalo je Volvo Trucks da dizajnira kamion koji je 100 posto učinkovitija od konvencionalnih ekvivalenata. Proizvođač je prije neki dan objavio da ne samo da je postigao taj cilj, već ga je i premašio.

Iz Volva tvrde da je, zahvaljujući poboljšanju aerodinamike i materijala, njihov tegljač SuperTruck 2 čak 134% učinkovitiji od ekvivalentnog kamiona iz 2009., kojeg je imao u ponudi.

“Partnerstvo s DOE za program SuperTruck pruža uzbudljivu priliku za pomicanje tehnološke granice kako bismo vidjeli što je tehnički moguće za prijevoz teških tereta,” rekao je Peter Voorhoeve, predsjednik Volvo Trucks North America. “Iznimno smo ponosni na postignuća našeg naprednog inženjerskog tima koji je radio na SuperTrucku 2".

Volvo kaže da veliki dio povećanja učinkovitosti SuperTrucka 2 dolazi od njegove poboljšane aerodinamike. Kabina je opisana kao savršeno klinastog oblika. Osim toga, obloge i rep na prikolici pomažu stvoriti 50 posto manje otpora od osnovnog kamiona iz 2009. godine.

image

Volvo SuperTruck 2

Volvo Trucks

Međutim, način na koji "siječe" vjetar nije jedini razlog zašto je učinkovitiji. Volvo je također olakšao kamion korištenjem kompozita kod pogonske osovine i smanjenja broja osovina u usporedbi s drugim američkim kamionima. Kabina je samo kraća od ostalih, što znači da se za njezinu konstrukciju mora koristiti manje materijala.

Nadalje, osim što je učinkovitiji na cesti, SuperTruck 2 također ima 48-voltni blagi hibridni sustav koji djeluje kao generator s integriranim starterom. To omogućuje vozačima da koriste sve svoje značajke udobnosti bez dugog rada motora u praznom hodu.

image

Volvo SuperTruck 2

Volvo Trucks

Iako je ovo zamišljeno isključivo kao koncept, Volvo kaže da lekcije koje je naučio tijekom procesa razvoja već stavljaju u svoje proizvodne kamione. Osim toga, navodi se da je želio da se poboljšanja učinkovitosti ovog projekta testiraju u stvarnom svijetu, a ne samo u zračnom tunelu.

"Projektni tim namjerno se usredotočio na vožnju u stvarnim uvjetima za testiranje", rekao je Voorhoeve. “Podaci nisu samo prikupljeni u laboratoriju ili na ravnim, praznim cestama s optimalnim uvjetima i malim opterećenjem. Umjesto toga, naš SuperTruck 2 je testiran u scenarijima stvarnog svijeta na cestama s prometom i promjenama nagiba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 20:15