2,1 milijun eura

Pretvorio stari Ford u Ferrari F430, iz Maranella stigla tužba: Evo što je sud odlučio nakon 5 godina

Ne može si svatko priuštiti Ferrari, no ne samo iz čisto ekonomskih razloga, već zato što tvrtka iz Maranella ne želi prodati svakome

Ferrari F430 Scuderia, ilustracija

 Ferrari

Ne može si svatko priuštiti Ferrari, no ne samo iz čisto ekonomskih razloga, već zato što tvrtka iz Maranella ne dopušta svakome da ima jedan od njihovih automobila. Zapravo, postoji čak i crna lista slavnih osoba kojima Ferrari ne dopušta kupnju njihovih automobila. Isto vrijedi i za povredu njihovog intelektualnog vlasništva, nešto protiv čega proizvođač ne oklijeva pokrenuti pravne korake.

To se dogodilo prije pet godina tvrtki za prodaju rabljenih vozila u španjolskoj A Coruni. Vlasnik je kupio Ford Cougar koji je potpuno transformiran da sliči Ferrariju F430 Scuderiji, uključujući i slavne ambleme s konjem.

To je stiglo do Ferrarija, koji je poduzeo pravni postupak protiv vlasnika vozila tražeći odštetu od 2,1 milijun eura zbog iskorištavanja prava intelektualnog vlasništva marke. Sada je sud u A Coruñi presudio u korist vlasnika, oslobađajući ga plaćanja spomenute naknade.

Nadalje, vlasnik tvrtke opravdao je da je modificirani Cougar korišten za promociju njegove prodaje i da su mnogi dijelovi korišteni kako bi izgledao kao F430 Scuderia ručno izrađeni. Drugim riječima, nije ga prodavao kao Ferrarija, već kao Forda pretvorenog da izgleda kao Ferrari.

image

Ford Cougar

Ford

Automobil je policija zaplijenila u listopadu 2018., iako je vlasnik imao svu dokumentaciju i sve dijelove odobrene od strane Ministarstva industrije. Nadalje, Civilna garda navodi da nema znakova prijevare jer vlasnik vozila nije pokušao prodati automobil predstavljajući ga kao Ferrari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:18