auto godine

Na testu prvi električni Jeep: Mali SUV Avenger ima stila, a evo koliko prelazi s jednim punjenjem

Zasad je u ponudi samo električno izdanje, a uskoro bi trebao stići s 1,2-litrenim turbo benzincem od 130 KS

Jeep Avenger Summit

 Željko Puhovski/CROPIX

Novi Jeep Avenger premijerno je predstavljen u listopadu prošle godine kao prvi električni model marke. Dakle i to smo dočekali, međutim oni koji su odmahivali glavom na spomen struje i Jeepa u istoj rečenici, bili su još iznenađeniji kad se Avenger u međuvremenu okitio prestižnom titulom Europskog automobila godine.

Sada nam je ovaj novi električni gradski crossover stigao na test kako bismo sami provjerili čemu najmanji Jeep duguje naslov laskave titule i kako li je Jeep uopće koncipirao jedan električni auto.

Kućna posudba: Avenger se temelji na eCMP platformi, baš kao i Peugeot e-2008 i Opel Moka-e unutar grupacije Stellantis i zahvaljujući dužini od samo četiri metra (broj manji od Renegadea), dimenzijama se smješta u B crossover segment te predstavlja ulaznicu u svijet Jeepa. Dakle gradska klasa i jedan od najpopularnijih segmenata u Europi uopće. Mudro, jer svijet još uvijek nije spreman za strujni Wrangler, barem se tome nadamo...

Izgled

Kompaktni Avenger modernim, ali s klasičnim detaljima marke izgledom odmah odaje da je riječ o jednom Jeepu - tu su prepoznatljiva maska hladnjaka sa sedam rebara, četvrtasta uvučena svjetla, kratki prevjesi, otpornim plastični štitnici, “lebdeći” krov i stražnja svjetla koja podsjećaju na oblik kanistre za gorivo. Gdje god se pojavi privlači pažnju, a svi pitaju - je li na struju, jer čuju samo tišinu kad prolazi... No o tome u nastavku.

image

Jeep Avenger Summit

Željko Puhovski/CROPIX

Unutrašnjost

Instrumentna ploča je izvedena jednostavno i bez kićenja a dominiraju dva zaslona - onaj instrumentne ploče iza volana i na dodir osjetljivi u sredini kokpita. U menijima se lako snaći, a dovoljno je velik i pregledan s 26 cm za sve operacije.

image

Jeep Avenger Summit

Željko Puhovski/CROPIX

Dobrodošlo: red klasičnih prekidača, uključujući i rotirajući gumb za podešavanje glasnoće, a tu je i otvorena polica ispred suvozača za naočale, telefon i ostale sitnice. Sve je na dohvat ruke, a pretinci i odlagališta u kabini primaju za klasu rekordne 34 litre.

Komfor/praktičnost

Odlična prednja sjedala s dovoljno dugim osloncem za noge nude opušteno sjedenje, a straga ima mjesta i za dvoje odraslih, makar, ne očekujte čuda. Ipak smo još u 4,08 metra dugom crossoveru B segmenta.

image

Jeep Avenger Summit

Željko Puhovski/CROPIX

Zato je prtljažnik sjajno dimenzioniran s 380 litara što je sam vrh klase. Zamjerka: rukovanje gumbima za pokretanje - prekidači "vožnja", "neutral" i "pogon u nazad" potpuno su odvojeni, no nakon nekog vremena se naviknete. Baš kao i na tvrđu plastiku u cijelom interijeru, no Jeep kao marka s obzirom na terensku orijentaciju nikad i nije težio "plemenitim materijalima" u kabini.

Pogon

Sprijeda je ugrađen elektromotor od 156 KS i 260 Nm koji se napaja baterijom od 54 kWh što osigurava do 400 kilometara dosega po standardu WLTP-a. Premda je pogon prednji umjesto pogona na sva četiri kotača, Avenger raspolaže s čak šest programa vožnje (Selec-Terrain) s modovima - Snijeg, Pijesak i Blato, te ima i elektronski sustav pomoći na nizbrdici (HDC). Sasvim korektno, jer se ni ne očekuje da će se vlasnici (načelno gradskog šminkerskog strujnog crossovera) upuštati u terenske avanture. Korisno: karoserija od tla odignuta 21 centimetar poslužit će za borbu s rubnjacima gradskih parkiranih mjesta.

image

Jeep Avenger Summit

Željko Puhovski/CROPIX

U vožnji

Gradske ulice su njegov prirodni ambijent kojima se s lakoćom probija, pri čemu je i dosta startan s ubrzanjem do 100 km/h za 9 sekundi. Pritom živahnosti pridonosi, koliko 156 KS snažan elektromotor, toliko i težina od svega 1,5 tona i to zahvaljujući ugradnji moderne baterije (NMC) koja je od standardne lakše 30 posto. To ujedno objašnjava i rekordni kapacitet u klasi od 54 kWh (neto 51 kWh).

Većina suparnika se pritom još snalazi s baterijama od oko 36 kWh. Dobra je i maksimalna brzina od 150 km/h (imajmo na umu da otpor zraka i potrošnja dramatično rastu već iznad 110 km/h), što je tek za 10 km/h manje od snažnijih i većih strujaša na tržištu.

image

Jeep Avenger Summit

Željko Puhovski/CROPIX

Potrošnja i punjenje

Ne prevelika masa, dakako, odražava se i na manju potrošnju, a Avenger prosječno troši od 13 do 15 kWh u gradu i na županijskim cestama, dok vas pun gas na autocesti može stajati i 20 kWh. Ovisno o tome, Jeep avenger može prijeći između 250 do 380 kilometara s jednim punjenjem.

Prednost: baterija podržava punjenje istosmjernoj strujom od 100 kW pa punjenje traje kratko. U praksi to znači na brzom punjaču od 150 kW od 10 do 80 posto kapaciteta baterije do pola sata, a kod kuće za isti postotak dovoljno je do 6 sati.

image

Jeep Avenger Summit

Željko Puhovski/CROPIX

Zaključak

Na koncu i cijene: testni primjerak u najboljem izdanju s opremom Summit stoji 44.900 eura do registracije (vidi popis opreme), dok osnovna verzija s paketom Longitude stoji 40.900 eura do registracije. Nedvojbeno, Jeep je stvorio trendy crossover B segmenta s dosta prednosti u odnosu na konkurenciju, ali cijenjeni brend i tehnologiju odlučio je i naplatiti...

image

Jeep Avenger Summit

Željko Puhovski/CROPIX

tehnički podaci

Avenger Elektro Summit

Motor sinkroni električni, ugrađen sprijeda

Baterija litij-nikal-mangan-kobaltna (Li-NMC)

Kapacitet 54 kWh (51 neto)

Najveća snaga 114 kW/156 KS

Okr. moment 260 Nm

Najveća snaga punjenja 100 kW

Pogon na prednje kotače

Mjenjač automatski, 1 stupanj

Ovjes sprijedaMacPherson,

straga torzijska osovina

Kočniceventilirani disk/disk, ABS

Gume215/55 R18, Goodyear EfficientGrip

Dimenzije408 x 178 x 153 cm

Osovinski razmak 256 cm

Udaljenost od tla 20,9 cm

Prtljažnik 380 litara

Težina 1536 kg

Najveća brzina 150 km/h

Prosječna potrošnja 16,3 kWh/100 km

Doseg 320 km

Punjenje

Kućni punjač (AC/11 kW)5,5 sati

Javna punionica (DC/50 kW) 50 minuta

Javna punionica (DC/100 kW)28 minuta

Jamstvo 2 godine, bez ograničenja

Cijena 44.900 eura

S doplatama 47.730 eura

Oprema SUMMIT - automatska klima • diodna svjetla • grijana prednja sjedala i vjetrobran • automatska duga svjetla • električni prozori sprijeda i straga • električni poklopac prtljažnika • električno podesivi i grijani retrovizori • senzori za parkiranje sprijeda i straga + kamera za vožnju unatrag • središnji naslon za ruke • putno računalo • autoradio + bluetooth + 6 zvučnika + USB • bežično punjenje telefona • upravljač presvučen kožom • automatsko paljenje svjetala i brisača • električna ručna kočnica • zatamnjena stražnja stakla • ambijentalna rasvjeta • pametni ključ • pomoć pri spuštanju na nizbrdicama • automatsko kočenje u nuždi • prepoznavanje prometnih znakova • tempomat • automatsko zadržavanje u voznom traku • aluminijski naplaci 18 cola

Doplate testnog modela - navigacija • dvobojna karoserija • kabel za punjenje • prepoznavanje prometnih znakova • navigacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:41