TEHNOLOGIJA

Izum koji bi mogao dati novi smjer autoindustriji: Ova inovacija pretvara rad ovjesa u struju

U početku je ovaj novi amortizer dizajniran za teška vozila, ali već postoje najave da bismo ga mogli vidjeti u osobnim vozilima

Roadkill 5000

 Gig Performance

Na ovogodišnjoj SEMA-i u Las Vegasu svaki dan se pojavi nešto zanimljivo, poput recimo BMW-a M4 Competitiona pretvorenog u pick-up kamionet.

No sada nećemo pisati o automobilima, već o rješenjima i inovacijama koja bi mogla imati veliku ulogu u električnoj budućnosti.

Naime, na SEMA-i je predstavljen uređaj nazvan "Roadkill 5000", koji se pričvršćuje na ovjes vozila i pretvara njegove turbulencije i kolebanja u električnu energiju. Izum, koji bi se mogao pokazati vrijednim u elektrifikaciji, razvila je kompanija Gig Performance, čiji je djelokrug održivi transport, odnosno produljenje autonomije električnih vozila.

"Roadkill 5000" izgleda prilično jednostavno, no koristi složenu tehnologiju koja pretvara kinetičku energiju u električnu, i zatim je pohranjuje u bateriju vozila. Gig Performance u ovom trenutku nije otkrio detalje funkcioniranja tehnologije, no znamo da sustav ne traži nikakve korekcije na ovjesu vozila.

U suštini, ovaj uređaj je "nova vrsta dinamičkog ovjesa koji se u električnim vozilima može dodati drugim postojećim uređajima za povrat energije dobivene iz samog kretanja, poput regenerativnih kočnica". Tvrtka ga je u početak dizajnirala za teška vozila, no najavljuje da će uskoro stići na tržište i za osobna vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:04