Pogledajte video

Daleko od tvorničkog: Ovaj fantastični VW Golf 1 pogone dva VR6 turbo motora

Prva generacija Volkswagen Golfa nije velika, pa je postavljanje dva motora u automobil bio pravi podvig

Golf 1

 YouTube Screenshot

Ovaj besprijekorni Volkswagen Golf započeo je svoje putovanje 1979. To više nije serijski "Kec" kakav je bio kad je sišao s proizvodne trake prije više od 40 godina. Sadašnji vlasnik, Willem Jacobus, kupio ga je 2006. s prijateljem i od tada su odrađene značajne modifikacije na klasiku.

Naime, možda ne izgleda "divlje" izvana, ali ovaj Golf ima dva motora ispod haube, a novi video na YouTube kanalu Cars.co.za detaljno prikazuje projekt.

VW Golf nije preko noći prešao s jednog na dva motora u Jacobusovom vlasništvu. Prvo je dobio veći motor prije nego što je prodan nećaku.

Dobio je još jednu zamjenu motora, ovaj put nadograđen na VR6. Nećak ga je zatim prodao natrag Jacobusu koji je tada odlučio ugraditi drugi motor.

Turbine su dodane kasnije, povećavajući snagu automobila na 544 KS (400 kW) i 800 Nm okretnog momenta. Prednji motor pokreće prednje kotače, a stražnji motor pokreće stražnje, a rade neovisno jedan o drugom, baš kao i dva mjenjača. Međutim, automobil ima samo jedan ključ, koji pokreće dva gumba za pokretanje kako bi ih Jacobus mogao zasebno pokrenuti.

Volkswagen također ima dvostruke brojčanike, s dva tahometra, dva mjerača temperature i dva mjerača pojačanja. Jedan od najvećih izazova pri izradi bilo je shvaćanje mjenjača, poluga mjenjača i kvačila. Raspored s dva motora ne stvara mnogo više buke u kabini, ali stvara puno više topline. To se rješava spuštanjem prozora. Dodatni motor, težina i snaga zahtijevali su mnogo veće kočnice na svakom kutu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:43