SAVJETNIK

VIDEO: KREĆETE LI NA VOŽNJU NA DEBELOM MINUSU odmah ili čekate da se motor zagrije? Evo kako izgleda hladan start kroz termalnu kameru

 
 Youtube screenshot

Debeli minusi s kojima se budimo posljednjih dana, a sva je prilika da će idućih biti i hladnije, na kušnju svakog jutra stavljaju između ostalog i motore naših automobila. Pritom se često polemizira treba li motor zagrijati na mjestu (dok primjerice čistite snijeg s automobila i odmagljujete stakla) ili krenuti odmah po okretanju ključa, no neka su pravila ipak općenito prihvaćena.

Dakle, premda se radi o kritičnom trenutku za motor koji u startu nije ni projektiran kako bi radio u takvim uvjetima gdje se pokretni dijelovi bitno više troše nego kada motor radi na radnoj temperaturi (a što je pak s druge strane neizbježno) kod modernih motora doista ne treba čekati da postignu radnu temperaturu ili ih zagrijavati na mjestu, već se može krenuti odmah zahvaljujući senzorima koji detektiraju niske temperature u motoru, a usto se po kretanju svi dijelovi motora počinju ravnomjernije zagrijavati nego u praznom hodu.

Srđan vrančić / CROPIX

Tada se i dostizanje radne optimalne temperature tijekom ravnomjernijeg opterećenja odvija brže jer je i podmazivanje motora efikasnije koje je na kritičnijoj točki baš u tim prvim minutama rada. Ipak, nije naodmet pustiti motoru barem minutu da radi na mjestu i krenuti. Kod starijih generacija motora pak, preporučuje se rad u leru prije pokretanja. Po pitanju ulja u motoru srećom, kod nas su rijetke temperature od minus 30 i više stupnjeva rijetka pojava pa će sva ulja viskozne gradacije 15W i manje podnijeti hladan start na ovim prostorima (15W do -20, 10W do - 25, 5W do -30, 0W do -35) pa ni habanje motora pri hladnom startu zimi neće biti preveliki "stres" za motor. Koji se dijelovi motora kod hladnog starta na -6 brže zagrijavaju, a koji sporije zorno pokazuje ovaj video u kojem je hladan start snimljen termalnom kamerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 12:05