DOBRO JE ZNATI

Video: Izbjegnite reparaturu sustava, točenjem kvalitetnog goriva štitite injektore dizelaša

Vožnja na nekvalitetan dizel, vožnja na rezervi i nepropisna zamjena filtra goriva uzrokovat će kvarove sustava za ubrizgavanje

Čišćenje brizgaljki

 Marin Tomaš

Vozači se snalaze na sve moguće načine, od odlaska preko granice u susjednu BiH do nabavke goriva upitne kvalitete i sastava iz sumnjivih izvora. Problem je što ne razumiju da će korištenje lošeg goriva kod modernih dizelskih motora neminovno dovesti do onečišćenja i u konačnici skupog kvara sustava za ubrizgavanje odnosno samih injektora.

- Čak i ako nabavite kvalitetno gorivo koje zadovoljava traženu euro normu i specifikacije, već prilikom prebacivanja i pretakanja goriva može doći do njegove kontaminacije, upozorava Robert Ivanuš iz Servisa Ivanuš, specijaliziranog za sustave ubrizgavanja.

image

Čišćenje brizgaljki

Marin Tomaš

Dovoljna je, naime, već i vrlo mala količina nekog kemijskog sredstva, kiselog ili lužnatog, koje je možda davno bilo u kanistru ili on nije propisno očišćen, pa da dođe do onečišćenja i degradacije kvalitete goriva te posljedičnog oštećenja dizni brizgaljki modernih dizelskih motora. Pritisci u common-rail sustavu su, naime, vrlo visoki i premašuju 2000 bara, u vršnim režimima rada čak i 2500 bara.

Kada se zbog onečišćenog ili nekvalitetnog goriva u diznama brizgaljki počne stvarati talog to stvara probleme u izuzetno sitnim otvorima za atomizaciju goriva. Injektori tada rade pod dodatnim opterećenjem, a zbog vrlo visokih radnih pritisaka brzo nastradaju.

image

Čišćenje brizgaljki

Marin Tomaš

Motor tada počne teže paliti, nemirno radi na leru, gubi snagu i sporije reagira na gas, a i potrošnja goriva se povećava, no vozači često sve te simptome ignoriraju, čak i ako ponekad pod punim opterećenjem nakratko zasvijetli lampica kvara motora ukazujući na problem.

No, tada je najčešće već kasno. Sagorijevanje goriva postaje sve lošije pa trpe i sustavi za pročišćenje ispušnih plinova, ponajprije EGR-ventil koji vraća višak otpadnih plinova i čestica natrag u motor i tako u krug do gašenja motora.

Zaprljani injektori se mogu testirati, a ako nisu jako oštećeni i očistiti pod visokim pritiskom, kao i ultrazvučnim čišćenjem, ali nema nikakve garancije koliko će čišćenje dugo pomoći obzirom da su već načeti, pa mogu ići samo na gore i u konačnici će otkazati. Pojedini injektori uopće se ne mogu popravljati, pa ih treba zamijeniti novima i to stoji oko 3200 kuna po injektoru, dok reparatura stoji oko 1400 kuna, što je više nego upola povoljnije.

image

Čišćenje brizgaljki

Marin Tomaš

Dodatni je problem kada nekvalitetno gorivo ne zadovoljava parametar mazivosti, a zbog svoje kompleksnosti, moderni se sustavi ubrizgavanja dizelaša podmazuju isključivo gorivom. Stoga se preporučuje korištenje nove generacije aditiviranih goriva poput Ininih Class Plus.

Litra aditiviranog Eurodizela Class Pluss stoji svega 16 lipa više od običnog Eurodizela, što znači da je prosječni spremnik od 45 litara skuplji svega 7,2 kune.

image

Čišćenje brizgaljki

Marin Tomaš

Jer, već i najmanja odstupanja u kvaliteti sastava, a pogotovo ako vlasnik zabunom u spremnik ulije tekućinu AdBlue i nastavi vožnju, stvorit će probleme pumpi goriva kod koje uslijed povećanog trenja dolazi do habanja. Još brže havariju može izazvati zrak u sustavu ubrizgavanja, koji može ući kod vožnje na rezervi, prilikom ostanka bez goriva ili ako serviser ispravno ne odzrači sustav prilikom zamjene filtra goriva preko testera.

Zrak u sustavu može, naime, uzrokovati zakretanje podizača pumpe visokog pritiska na bregastom vratilu koji onda više ne nasjeda cijelom svojom površinom što vrlo brzo dovodi do pretjeranog trošenja ležaja, a tada nastale strugotine i špena putuju sustavom ubrizgavanja uništavajući sve pred sobom.

image

INA gorivo

INA

Tu je potreban servis čitavog sustava - reparatura pumpe goriva, skidanje i čišćenje spremnika za gorivo, dobavne pumpe i svih vodova, kao i reparatura injektora. Samo cijena reparature pumpe za gorivo kod novijih automobila kreće se od 3500 do 6500 kuna, ovisno o modelu vozila, a cijelog sustava preko 15.000 kuna i za to je potrebno nekoliko radnih dana. Ipak, i to je višestruko povoljnije nego u ovlaštenom servisu, gdje najčešće dijelove sustava ubrizgavanja ne popravljaju već mijenjaju novima, uključujući čak i spremnik goriva.

image

Čišćenje brizgaljki

Marin Tomaš

Specifični test Problematične piezo struje Siemesovih injektora

Premda su jedni od najraširenijih u upotrebi s obzirom da ih koriste vrlo popularni 1.6-litreni dizelaši PSA i VAG grupacije te Renaultov 1.5 dCi koji se ugrađuje od Dacije do Mercedesa, Siemensovi piezo injektori na zlu su glasu zbog specifičnih problema sa strujom koji nastaju uslijed trošenja piezo kristala koji ovdje služe kao diza. Nakon prijeđenih 150.000 kilometara može se očekivati da će zbog toga motor stati, dok injektori drugih marki prvo počnu pokazivati simptome, ali i dalje rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:23