JESTE LI ZNALI?

Nije misterij: Evo zašto svi automobili nemaju otvor za točenje goriva na istoj strani

Položaj poklopca spremnika goriva na automobilu često je jedno od najvećih nerazjašnjenih pitanja u automobilizmu

Otvor spremnika goriva

 Profimedia

Jeste li se ikada zapitali zašto neki automobili imaju poklopce speremnika goriva na lijevoj, dok drugi na desnoj strani? Ako jeste, postoji objašnjenje koje stoji iza toga. Naime, prema glasnogovorniku Forda Marku Schirmeru, inženjeri mogu slobodno postaviti poklopac za spremnik goriva na onu stranu automobila na koju je najprikladnije kad se "tehnika" spoji s karoserijom.

I dok bi po jedna sa svake strane bila prilično zgodna, takvo nešto vjerojatno nećemo nikada vidjeti, najviše zbog toga što električni automobili ne trebaju spremnik goriva, a oni dolaze u velikom naletu.

'Postavljanje poklopca spremnika uglavnom je faktor dizajna, lokacije komponenti poput motora i spremnika goriva te podvozja', rekao je Steve Yaeger iz Nissana. 'Sa svim strukturama i komponentama smještenim ispod vozila, inženjeri bi brzo naišli na ograničenja u pokušaju usmjeravanja cijevi za punjenje na istu stranu na svakom vozilu'.

image

Otvor spremnika goriva

Profimedia

Schirmer ističe kako Amerikanci preferiraju poklopac spremnika na lijevoj strani svojih automobila, vjerojatno zato što im je tako lakše parkirati sa spremnikom bliže pumpi za gorivo. Iz tog razloga, moguće je da u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Japanu, Indiji i drugim zemljama gdje se vozi lijevom stranom ceste, vozači preferiraju poklopac na desnoj strani.

Opet, ništa ne potvrđuje da je preferencija vozača faktor. Postoje propisi o tome gdje treba postaviti poklopac spremnika, ali ni oni ne određuju desnu ili lijevu stranu automobila. Trenutni propisi koji se odnose na sustave goriva u automobilu zahtijevaju da poklopac bude na najširem dijelu automobila, u unutrašnjosti od svih zgužvanih zona i sigurno od kapanja na vruće ispušne dijelove ili električne žice.

image

Pokazivač količine goriva

Profimedia

Robert Frank je za PBS Newshour naveo argumente 'ravnoteže', navodeći da kada bi svi automobili imali poklopac spremnika na istoj strani, 50 posto pumpi na benzinskoj postaji bilo neiskorišteno, a mi bismo morali više čekati u redu za gorivo.

Još jedna zanimljivost je da, u slučaju da se ne možete sjetiti na kojoj strani vašeg automobila se nalazi poklopac, jednostavno pogledajte dijamantni oblik strelica na mjeraču goriva na kontrolnoj ploči. On pokazuje stranu automobila gdje je poklopac, a mogao bi vas poštedjeti neugodnosti da se morate vratiti u automobil i premjestiti ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 18:13