SAVJETNIK AUTO KLUBA

Magle vam se stakla na autu? Evo što trebate učiniti za trenutno odmagljivanje

Vlaga se manje taloži na čistim staklima pa ako ih redovito čistite, imat ćete manje problema

Zamagljena stakla (ilustracija)

 Profimedia

Jedan od najiritantnijih problema svakog vozača su zamagljena stakla u automobilu.

Što učiniti i kako brzo riješiti problem? Ovo su četiri korisna savjeta njemačkog ADAC-a.

1. Postavite grijanje na maksimalnu razinu, a potom uključite ventilaciju, također na najveću moguću razinu da krene topli zrak.

Snažno strujanje zraka ima sličan učinak kao i fen za kosu.

Važno: ventilacija treba biti usmjerena direktno prema vjetrobranskom staklu.

image

Klima u autu, ilustracija

Profimedia

2. Svjež ili zrak koji cirkulira u kabini?

Ustajali, postojeći zrak u vozilu ne pomaže u odmagljivanju prozora. Ako je zrak vani suši nego u vozilu, svakako treba prvo otvoriti prozore i osigurati izmjenu zraka. Zato je dobro puhač uvijek imati uključen barem na najmanjoj razini puhanja s dovodom svježeg zraka u kabinu.

Važno: klima uređaj treba redovito koristiti. Ako ne, stvara se ‘loš zrak‘ u kabini, a može se oštetiti i sam klima uređaj ako se koristi samo sezonski.

3. Ako su stakla jako mokra, potrebno ih je prvo osušiti čistom krpom ili spužvom.

Važno: vlaga se manje taloži na čistim staklima. Stoga, ako redovito čistite stakla s unutarnje strane, po mogućnosti sredstvom za čišćenje stakla, općenito ćete imati manje problema sa zamagljenim staklima.

4. Noviji automobili u pravilu imaju jednu tipku za maksimalno strujanje zraka, što znači maksimalnu ventilaciju, odnosno grijanje te klimatizaciju usmjerenu izravno na vjetrobran. Isto tako, grijač vjetrobrana također pomaže u sušenju stakla.

KAKO PREPOZNATI PROBLEM S KLIMA UREĐAJEM?

image

Klima u autu

Profimedia

Svaki klimatizacijski sustav s vremenom gubi rashladno sredstvo i to do 15 posto zbog čega nije ni čudo da nakon određenog vremena gubi snagu. Zbog toga bi ga trebali održavati kod stručnjaka najmanje svake tri, ili još bolje svake dvije godine. Stručnjak će napuniti rashladnu tekućinu, ali i provjeriti nepropusnost klimatizacijskog sustava.

Nedostatak plina se najčešće pokazuje tako što se kompresor pokreće, ali zrak koji izlazi iz ventilacijskih otvora nije onakav kakav bi trebao biti. U servisu možete provjeriti curi li negdje plin i treba li ga dopuniti.

U automobilu se skuplja puno vlage, posebno u hladnim mjesecima, a putnici koji uđu u auto s mokrom odjećom natopljenom kišom unose vlagu zbog čega se prozori vrlo brzo zamagle.

Problem se pogoršava neadekvatnim održavanjem vozila: začepljeni odvodi ili porozne brtve vrata su vlažnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:46