POVOLJNA ALTERNATIVA

Kupujete nove gume? Evo zašto se pokazuje da su cjelogodišnje pametniji izbor od zimskih

Izborom "all season" guma izbjegavate trošak dva seta (ljetne i zimske), ali i troškove izmjene te skladištenja
 Continental

Za oko mjesec dana prelazimo na zimski režim vožnje koji vozače obvezuje na četiri zimske gume (M+S) ili četiri ljetne s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Ukoliko vas policija od 15. studenog do 15. travnja uhvati bez navedene opreme, kazniti će vas minimalno s 1000 kuna.

Dakle, u narednim danima očekujte kaos u vulkanizerskim radionicama, ali i žestoku kampanju proizvođača guma, distributera, vulkanizera i svih ostalih u interesnom lancu koji će vas uvjeriti da nema alternative zimskom i ljetnom setu guma.

To podrazumijeva kupnju osam guma (4 zimske i 4 ljetne), trošak izmjene (svakih šest mjeseci), a mnogim vozačima i dodatan trošak skladištenja.

image
Marin Tomaš

Nitko pametan ne spori idealnu zimsko-ljetnu kombinaciju, no budući da su troškovi života eksplodirali, razmislite o alternativi, pritom ne mislimo na ćelave, izraubane zimske gume iz oglasnika već o provjerenim cjelogodišnjim rješenjima.

All season gume stvorene su za vozače koji se tek povremeno suočavaju sa snijegom na cestama, godišnje prevaljuju manji broj kilometara i kojima dva seta guma (ljetne i zimske), njihova izmjena i skladištenje predstavljaju preveliki financijski teret.

Ako živite primjerice u Istri, Dalmaciji, pa čak i u Zagrebu gdje se snježni dani mogu nabrojati na prste jedne ruke, cjelogodišnja guma može biti pametno rješenje. Potvrđuje to i ogroman rast potražnje za njima od gotovo 50 posto u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu kada su imale tek 20 posto udjela na domaćem tržištu.

Netko će reći da se radi o lošem kompromisu i da ih ljudi kupuju zbog neimaštine, no sigurni smo da se većina vozača na njih prebacuje iz racionalnih razloga, prvenstveno zbog činjenice da novije generacije takvih guma performansama bez problema pariraju zimskim, odnosno ljetnim. Prema rezultatima ozbiljnih testova, slabije performanse mogu pokazati tek u ekstremnim uvjetima.

U svakom slučaju, prije konačnog odabira svakako provjerite o kakvoj gumi se radi jer je rast tržišnog kolača za all-seasons gume privukao manje zvučne, ali cjenovno pristupačnije marke iz gumarske industrije čiji su proizvodi daleko od predviđenog standarda.

Oprez! Kupnja preko interneta povoljnija, ali krije brojne zamke

Kupnja guma on-line čini se kao privlačna ideja. Zbog manjih operativnih troškova (nema dućana i prodavača te svih izdataka koji idu uz to), na internetu se nude bolje cijene, no pritom treba računati da su gume glomazan i težak proizvod pa će poštarina odnosno trošak dostave guma biti veći. Uz to, pitanje je i gdje dostaviti gume, na kućnu adresu ili direktno kod vulkanizera? Ipak, najvažnije je ipak od koga kupujete gume. Dok je to vaš poznati vulkanizer, nema problema, no problemi mogu nastati ako je prodavač nepouzdan.

image
Marin Tomaš

Robu naručenu preko interneta u pravilu plaćate odmah, a kada ona stigne može doći do peripetija ako vam ona ne odgovara. Kupcima se znalo događati da stignu drugačije gume od naručenih, ne samo krivih dimenzija, nego i krivih modela. I onda kreće zavrzlama oko reklamacije: morate dokazati koje gume ste naručili, a koje dobili, poslati pogrešne gume natrag prodavaču koji sjedište može imati primjerice u Francuskoj, a skladište iz kojeg ste dobili gume u Rumunjskoj. Neželjen scenarij dopisivanja, dokazivanja, vraćanja i čekanja novih guma ili povrata novca sigurno vam nije u interesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:20