UNOSAN POSAO

Daimler navodi kako krivotvoreni dijelovi automobila postaju profitabilniji posao od droge!

Kako je svijet pogođen pandemijom koronavirusa, online trgovine krivotvorenim dijelovima snažno dobivaju na značaju
Krivotvoren AMG naplatak i OEM AMG naplatak nakon testa opterećenja
 Daimler

Mnoštvo proizvođača automobila suočeni su s problemom nestašice dijelova, ali tržište krivotvorenih automobilskih dijelova cvjeta. Naime, prema voditelju Daimlerovog odjela za pravne proizvode i intelektualno vlasništvo, više od 1,7 milijuna krivotvorenih proizvoda je zaplijenjeno prošle godine, dok je Daimler pokrenuo ili podržao više od 500 racija.

Riječ je o blagom porastu kroz godine, a iznenađujuće je to što su brojne racije odgođene zbog privremeno zatvorenih sudova. No Daimler i za ovo ima objašnjenje – kako je svijet pogođen pandemijom koronavirusa, online trgovine krivotvorenim dijelovima snažno dobivaju na značaju. Kompanija je uspjela ukloniti 138.000 krivotvorenih proizvoda s mreže.

image
Krivulja kočenja s krivotvorenim dijelovima i s originalnim dijelovima
Daimler

Najviše pozornosti Daimler je posvetio krivotvorenim proizvodima koji utječu na sigurnost vozila, poput kočionih diskova i naplataka. Iako ti proizvodi često izgledaju legitimno i teško je prepoznati razliku, njihova kvaliteta značajno je niža od originalnih proizvoda. ‘Oni ne ispunjavaju ni minimalne pravne standarde‘, dodaje Daimler.

Testirano je nekoliko krivotvorenih proizvoda, pri čemu je automobil s lažnim dijelovima kočionog sustava imao znatno dužu krivulju zaustavljanja. Uz to, dijelovi su pokazali opsežnije trošenje pri testu otpornosti. Daimler je priložio fotografiju krivotvorenog AMG naplatka, koji je prilikom testiranja pukao na dva kraka.

image
Krivotvoren proizvod i OEM proizvod nakon testa opterećenja
Daimler

Unifab Trade Association zabilježio je da lažni dijelovi često ostvaruju veći profit od narkotika. ‘Najbolji način da ih izbjegnete je korištenje zdravog razuma i kupnja dijelova od ovlaštenih trgovaca ili uglednih tvrtki‘. Najbolji pokazatelj su cijene koje se često čine toliko dobre da nisu istinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:11