VREMEPLOV

W123, W124, W140... Mnogi tako razlikuju modele Mercedesa, a jeste li znali zašto baš slovo W?

Glasnogovornik Mercedesa je za TheDrive pogledao u Daimler-Benzovu povijesnu bazu podataka radi pojašnjenja

Mercedes-Benz W124

 Mercedes-Benz

Jeste li ikada čuli da netko Mercedesov model nazove sa šifrom koja počinje s jednim W, poput W124, ili W212? Čak i trkaći bolidi proizvođača koriste ta imena - najnoviji bolid za Formulu 1 nosi naziv W13, ali otkud to ime?

Ovo nije nov fenomen u automobilskoj zajednici. Primjerice, Fordovi fanovi nazivaju Mustang četvrte generacije SN-95, dok Toyotini fanatici znaju da je SW20 MR2 druge generacije, s motorom serije S.

Pa, zašto se čini da nitko ne razumije nomenklaturu iza Mercedesovih kodova šasije? Zašto W168 nije tako poznato ime kao E30?

image

Mercedes-Benz W01

Mercedes-Benz

Glasnogovornik Mercedesa je za TheDrive pogledao u Daimler-Benzovu povijesnu bazu podataka radi pojašnjenja, i kako se ispostavilo, shema datira iz 1922. godine. W je izvorno bila Daimlerova nomenklatura za vozila, koja je pak proizašla iz toga kako je tvrtka počela označavati svoje motore s M. Počnimo s tim - Daimler je nazivao motor ovisno o njegovom provrtu, hodu i broju cilindara.

Primjerice, njegov 3,9-litreni redni "šestak" pod nazivom M836 imao je provrt od 80 mm, hod od 130 mm, i šest cilindara. Iz svakog brojanja izvlači se znamenka, što čini M836. Daimler je tada automobilu (ili "wagen", kako kažu Nijemci) dao oznaku na temelju motora kojim je bio opremljen. M836 pokreće Wagen 836, ili skraćeno W836.

image

Mercedes-Benz W212

Mercedes-Benz

Međutim, nakon što su Daimler i Benz udružili snage, ova shema naziva postala je proizvoljna. Iako su sva nova vozila zadržala prefiks W, to je sada bio nešto više od Mercedesovog načina kronološke katalogizacije svojih dizajna. W01 je bio prvi od njih, serija od osam prototipa od 25 konjskih snaga koji nikada nisu proizvedeni. Njegov mlađi brat, W02, stigao je na tržište 1926. i pritom postao prvi Mercedes s oznakom W modela koji je stigao na ceste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:54