RABLJENI AUTOMOBILI

Koliko je isplativa kupnja polovne Dacije Duster? Ovo su mane i prednosti rumunjskog SUV-a

Rumunjski SUV bio je mnogo jeftiniji od konkurencije, zbog čega nije teško bilo pomiriti se s jeftinom i sirovijom izvedbom

Dacia Duster 1.5 dCi EDC 2017.

 Marin Tomaš, autoklub.hr arhiva

Kad je model pušten na tržište 2010. godine, Dacia je odradila odličan posao s Dusterom, a na isporuke se čekalo mjesecima. Razlog je bio jednostavan - rumunjski SUV bio je mnogo jeftiniji od konkurencije, zbog čega se nije teško bilo pomiriti s jeftinom i sirovijom izvedbom. Po prvi puta si je netko mogao priuštiti novi terenac, koji je opet bio moderniji od Lade Nive.

image

Dacia Duster 1.5 dCi EDC 2017.

Marin Tomaš, autoklub.hr arhiva

Duster je stigao s pritajeno napadačkim dizajnerskim stavom, baš kakav očekujemo od terenskog vozila. Široko razmaknuti kotači i solidna odignutost od tla sugerirali su da je Duster sposoban i za teže terene, a povjerenje je ulijevala i Renaultova tehnologija te naročito prodoran Nissanov 4x4 pogon, u verzijama koje su ga imale, naravno.

image

Dacia Duster

Dacia

I zaista, cijela filozofija Dustera ciljala je na ljude koji su jedva čekali uskočiti u SUV, ali njihovi džepovi nisu bili dovoljno duboki da kupe čak rabljeni primjerak većine njih, a kamoli da financiraju vožnju jednog. Duster je kombinirao najbolje od tih SUV-ovih kvaliteta - praktičnost, fleksibilnost i robustan izgled, s nižom nabavnom cijenom malog obiteljskog automobila.

image

Dacia Duster

Dacia

Tu je i širok izbor benzinskih i dizelskih motora s opcijom pogona na sva četiri kotača, kao što smo već naveli. Što se motora tiče, preporuka je dokazano dobar dizelaš 1.5 dCi, solidne snage (90 i 110 KS) i umjerene potrošnje. U igri je i pouzdan atmosferski benzinac 1.6 (110 KS), ali potrošnja između 9 i 10 litara daje misliti o ugradnji plinske instalacije. Dizelski 1,5-litreni motor optimalan je izbor, posebno u jačoj izvedbi sa 110 KS.

image

Dacia Duster 1.5 dCi EDC 2017.

Marin Tomaš, autoklub.hr arhiva

Predvidljivo, s obzirom na cijenu, na osnovnim Duster modelima nema puno opreme - ali dobivate servo upravljač i centralno zaključavanje. Odabirom boljeg ‘paketa dobivalo se i više opreme, uglavnom u obliku alu kotača, električnih prednjih prozora i po visini podesivih stražnjih naslona za glavu. Više razine uključuju bolje presvlake, maglenke, DAB radio, Bluetooth i USB vezu...

Robustan ovjes podešen je mekše pa se pri bržem ulasku u zavoj Duster voli nagnuti, ali zato ćete ga zavoljeti na lošoj cesti, koju s mesnatim profilom guma bezbolno guta. Omjeri u mjenjaču, radi bolje prilagodbe terenskoj vožnji, kraće su proračunati, zbog čega traži česte prebačaje brzina.

image

Dacia Duster

Dacia

Pri kupnji treba imati u vidu još neke činjenice. Prvo, tu su svega tri zvjezdice za sigurnost. Drugo, zapušteniji primjerci nisu imuni na pojavu hrđe, a slinjenje ulja motora i mjenjača također nisu tako rijetka pojava. No, to se razmjerno lako i jeftino može dovesti u red. Opuštenost u vožnji mogu umanjiti i detalji poput oblika i položaja volana koji traže prilagodbu ili nepreciznog putnog računala, zbog kojeg je dio vlasnika znao ostati na cesti bez goriva.

image

Dacia Duster 1.5 dCi EDC 2017.

Marin Tomaš, autoklub.hr arhiva

Međutim, svaki sačuvan i uredno održavan Duster brzo nađe novog vlasnika. Posebno je odličan izbor za rekreativce poput lovaca i ribiča, jer takvim kupcima baš odgovara njegova jednostavnost i robusnost, a time i otpornost na teže uvjete korištenja. Cijene počinju već od 40.000 kuna, a najmlađi primjerci u najboljoj opremi mogu se pronaći već od 75.000 kuna.

Dacia Duster 1.5 dCi 4x4

TEHNIČKI PODACI

Motor: turbodizelski, 4 cil.

Obujam: 1491 ccm

Snaga: 81 kW/110 KS pri 4000/min

Okretni moment: 240 Nm pri 1750/min

Mjenjač ručni, 6 stupnjeva

DIMENZIJE

Dužina: 432 cm

Visina: 182 cm

Širina: 163 cm

Međuosovinski razmak: 267 cm

Težina: 1285 kg

Prtljažnik: 475 l

Maksimalna brzina: 168 km/h

0-100 km/h: 12,5 s

Izmjerena potrošnja: 6,8 l/100 km

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:48