SAVJETNIK ZA KUPNJU

Spriječite glavobolje: Pet stvari na kojima biste trebali inzistirati kod kupnje rabljenog auta

Na tržištu postoje trgovci koji su se specijalizirali za prodaju rabljenih i kod kojih je povjerenje u odnosu s klijentom najvažnije

Kupnja polovnog automobila

 Zvonimir Jurčić

Kod kupnje rabljenog automobila sigurnost je jedna od najbitnijih stavki. Trenutno je trend takav da su se i kupci novih automobila okrenuli tržištu rabljenih zbog pandemije, nedostatka poluvodiča, prekinutih lanaca opskrbe i produženih rokova isporuke, pa novih automobila jednostavno nema za brzu isporuku. Stoga je potraga za dobrim rabljenim autom s dobrom cijenom sve teža, a sigurna kupnja sve veći izazov.

Kako biste sveli mogućnost kupnje "mačka u vreći" na minimum, jer kupnja rabljenog vozila u svakom slučaju donosi određeni rizik, ili da jednostavno ne plaćate ono što nije dogovoreno, najbolje se obratiti trgovcima koji konkretnom ponudom mogu pridobiti vaše povjerenje.

Prečesto čitamo o količini automobila kojima je skidana kilometraža, što posredno dovodi u pitanje i program održavanja, pa je teško znati što je i kada servisirano na automobilu. Tu je i problem s prikrivenim popravcima čemu svjedoče brojna istraživanja, a sve upućuje na to da kod kupnje rabljenog auta doista treba biti pravi detektiv.

image

Kupnja polovnog automobila

Zvonimir Jurčić

Kako biste izbjegli takav detektivski posao najbolje je igrati na sigurno, a ovo je pet stvari na kojima treba inzistirati kod kupnje i već ste napravili veliki korak prema tome da kupnju obavite bez stresa, komplikacija i dodatnih kasnijih troškova.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Pet stvari koje pružaju sigurnost kod kupnje rabljenog automobila

image

Kupnja rabljenog automobila

Zvonimir Jurčić

Jamstvo kilometraže

Ako vam prodavač može jamčiti kilometražu i stati iza toga, to je veliki uspjeh. Pritom je dobro znati da stručnjaci ističu da je veća vjerojatnost da će kilometraža biti promijenjena na skupljim modelima, a razlog je veći profit. Većina automobila kojima je vraćena kilometraža pogonjena je dizelskim motorima što ne čudi jer u prosjeku rade više kilometara pa je i šansa za prevaru veća.

image

Kupnja polovnog automobila

Zvonimir Jurčić

Servisna povijest

Servisna knjižica s ispunjenim pečatima održavanja prema servisnim intervalima uvijek je dobrodošla, a svjedoči o brizi prethodnog vlasnika o automobilu.

Redovito servisiranje automobila znači osiguravanje dugog životnog vijeka. Prilikom prodaje vozila, bitno je imati dokaze o tome, bilo u obliku pečatiranje servisne knjižice, ili snopa računa, dok je kombinacija obojeg najbolja.

image

Kupnja polovnog automobila

Zvonimir Jurčić

Oštećeni i popravljani automobili

Ako je automobil sudjelovao u sudaru to se vješto može sakriti, a kasnije tijekom korištenja na vidjelo izlaze razni problemi poput prodora vode u unutrašnjost, lošeg brtvljenja vrata, ili loše optike kotača koja se nikako ne može postaviti tako da automobil ide ravno.

image

Kupnja rabljenog automobila

Zvonimir Jurčić

Probna vožnja

Prije kupnje automobil je najbolje isprobati i na tome svakako inzistirajte. Zvukovi, šumovi, trzaji - obratite pažnju na sve. Motor koji ispušta čudne zvukove ili mjenjač koji trza upućuju na to da su isluženi ili da je potreban veći servis koji bi vam dodatno oštetio budžet i stvorio naknadni neplanirani trošak.

image

Kupnja polovnog automobila

Zvonimir Jurčić

Ažurirani softveri i troškovi nakon kupnje

Ne manje važno: ako je riječ o automobilu novije generacije s infotainment sustavom i navigacijom svakako bi bilo dobro da ima aktualizirane softverske nadogradnje kako ne biste morali nakon kupnje ponovo u servis jer sistem javlja kako su karte navigacije stare, ili jednostavno ne možete koristiti neke korisne značajke.

Isto tako, provjerite da troškovi nakon kupnje nisu previsoki, cijene osiguranja i troškove idućih servisa, a bilo bi dobro i ako na rabljeni automobil u idućem razdoblju dobijete jamstvo.

image

Kupnja polovnog automobila

Zvonimir Jurčić

--------------------------------------------------------------------------------------

Sve ovo zvuči kao nemoguća misija? Ne treba biti tako jer na tržištu postoje trgovci koji su se specijalizirali za prodaju rabljenih i kod kojih je povjerenju u odnosu s klijentom najvažnije. Poput Volvo Selekt programa koji nudi velik izbor rabljenih modela, a uz svaki rabljeni automobil dolazi i svojevrsna "auto biografija" kao jamstvo sigurnosti.

U programu Volvo Selekt automobili iz ponude imaju do 150.000 prijeđenih kilometara, svaki automobil prolazi 110 provjera od strane servisnih tehničara te dobiva sve softverske nadogradnje. Zadovoljstvo kod kupnje jamči i činjenica da imate 30 dana ili 1500 km da promijenite automobil.

image

Kupnja polovnog automobila

Zvonimir Jurčić

Tome je pridodano i opsežno jamstvo koje uključuje MOT Test, pomoć na cesti kao i jamstvo do 24 mjeseca na vozilo kupljeno iz programa Volvo Selekt.

image

Kupnja polovnog automobila

Zvonimir Jurčić

Na koncu, i financiranje - financijske usluge u sklopu usluge Volvo Selekt oblikovane su prema svakom kupcu, njegovim mogućnostima i potrebama, uz konkurentnu kamatnu stop za sve Volvo modele i još povoljnije uvjete za vozila u posebnoj ponudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:39