Savjet zlata vrijedan

Isplati li se dati 10-ak eura više za automobilsko osiguranje? Da, jer upravo će to učiniti razliku

Dosta vozača krene čitati Uvjete o obveznom osiguranju dobivene prilikom ugovaranja police tek kad se dogodi prometna nesreća

Osiguranje, ilustracija

 Shutterstock

Koliko god pazili, bili iskusni u prometu, pa čak i sjedili za upravljačem automobila opremljenog najmodernijom sigurnosnom elektronikom, jamstvo da nećete izazvati prometnu nesreću ne postoji. Kao što, nažalost, nema jamstva niti da u toj nesreći neće biti stradalih, na ovaj ili onaj način.

Vozači, jednostavno, griješe. Pa i oni najiskusniji. Prebrza vožnja, nepoštivanje prednosti prolaza, nepropisno pretjecanje, zakašnjelo uočavanja opasnosti i ostale greške vozača koje pažljivo u svojim statistikama bilježi Ministarstvo unutarnjih poslova, tijekom 2022. su našim cestama izazvale čak 9.412 prometnih nesreća s nastradalim osobama. U njima je ozlijeđeno 12.661 osoba, a njih 261 je i izgubila život.

Zaštite sebe i svoje zdravlje

Crne su to brojke, a ništa sretnije ne zvuči niti što su mnogi među stradalima sami bili odgovorni za nesreću koja im je osim fizičkih boli stvorila i financijske probleme, a da pritom nisu imali ugovoreno osiguranje koje će im u tom slučaju pomoći prevladati ovu nezavidnu situaciju.

image

Osiguranje, ilustracija

Shutterstock

Čak i prilikom lakših sudara, naime, često zna doći od ozljeda čije liječenje zahtjeva puno vremena i novca, a dodatan problem je što i stalno zaposlenima prihodi drastično padnu dok su na bolovanju. Mnogi su, nažalost, tek u toj nezavidnoj situaciji shvatili da im baš ništa ne znači što su uredno, na vrijeme, ugovorili policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, kao i da im ugovoreno kasko osiguranje može pomoći samo da poprave oštećenja na svojem autu, ali ne i da dobiju naknadu za štete koje pretrpe uslijed tjelesnih ozljeda u prometnoj nesreći koju su skrivili, i to za duševne i fizičke boli zbog trajnog smanjenja životnih aktivnosti te duševnih boli zbog naruženosti.

Pojam treće osobe

Problem je što dosta vozača krene čitati Uvjete o obveznom osiguranju dobivene prilikom ugovaranja police tek kad se dogodi prometna nesreća, a taj prilično rasprostranjen običaj zna biti posebno stresan u situacijama kad osiguranik sam bude ozlijeđen u prometnoj nesreći koju je sam izazvao. Mnogi od tih vozača se, naime, tek tada susretnu s pojmom treće osobe, odnosno spoznaju da su ugovaranjem police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti ugovorili isključivo osiguranje za štetu nanesenu trećim osobama i postanu bolno svjesni da oni nisu te treće osobe.

AO plus je rješenje

Srećom, postoji jednostavno i financijski povoljno rješenje kojim se može doskočiti ovom problemu, a to je ugovaranje AO plus police osiguranja. Riječ je o dobrovoljnom osiguranju, upravo osmišljenom kako bi i vozači koji izazovu prometnu nesreću, ali i njihovi srodnici, imali pravo na odštetu u slučaju da osiguranik strada u sudaru ili nekom drugom prometnom incidentu, barem pod uvjetom da pritom nije kršili zakon ili odredbe predviđene u Uvjetima o osiguranju. Poput, recimo, sudjelovanja u auto utrkama. Naknada za ugovaranje ove police pritom je zbilja simbolična. Ugovara li se, primjerice, obvezno osiguranje od autoodgovornosti u Wiener osiguranju, doplata za policu AO plus iznosit će svega 11,28 eura. Odnosno, nekadašnjih 85 kuna, što je zbilja umjeren izdatak, posebno u odnosu na potencijalnu korist.

Provjerite i vi svoj informativni izračun AO plus police osiguranja na LINKU

Dogodi li se štetni događaj, pročitali smo u uvjetima Wiener osiguranja, oni će osiguraniku na ime duševnih boli zbog smanjena životne aktivnosti uslijed ozljeda koje je zadobio svojom krivicom isplatiti od 995,42 do čak 19.908 eura, ovisno o intenzitetu utvrđenih ozljeda koji određuju liječnici, po istom kriteriju kako to rade u slučaju trećih osoba.

image

Osiguranje, ilustracija

Shutterstock

Osiguratelj od povjerenja

Tu postaje važna i kvaliteta izabranog osiguratelja, a ne više i sama cijena police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Prilikom ugovaranja police AO plus, što je potez koji svakako preporučujemo, više nikako ne prolazi priča da je ključno ugovoriti što povoljniju premiju obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, jer će ionako u slučaju prometne nesreće u kojoj ste vi oštećenik, štetu na vašem vozilu, kao i možebitne ozljede vas i putnika u vašem vozilu, po zakonu morati sanirati osiguratelj krivca za konkretan prometni incident.

Želite li ugovoriti dobrovoljno, dodatno osiguranja AO plus, to ćete, naime, moći isključivo učiniti kod osiguratelja kod kojega ste prethodno ugovorili i policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Samim time, te dvije police osiguranja na neki su način neraskidivo vezane, pa već izbor osiguratelja s kojim se ugovora obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti postaje kudikamo važnija odluka. Imate li ugovoreno osiguranje AO plus, u konačnici ćete se upravo njemu trebati javiti s odštetnim zahtjevom ako fizički nastradate u nesreći koju ste sami izazvali. Iz tog razloga presudno je izabrati osiguratelja ne samo prema cijeni premije, nego i njegove kvalitete usluge i spremnosti da brzo isplati novac iz odštetnog zahtjeva.

Hibridni način ugovaranja police

Kad je riječ o kvaliteti usluge, treba na pameti imati i dostupnost osiguratelja, već pri samom ugovaranju police osiguranja, ali i kasnije, kod obrade štete. Wiener osiguranje tako nudi hibridni način ugovaranja koji klijentu omogućava da pomoću kalkulatora izračuna cijenu police i sve riješi online, ili, pak, telefonski bez odlaska u poslovnicu, ali i da istovremeno i dalje ima svog osobnog savjetnika koji mu je na raspolaganju tijekom ugovaranja osiguranja i u svakoj drugoj situaciji.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Wiener osiguranjem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:28