SUMANUT SLUČAJ

Lagao liječnicima da je zadobio ozebline na 5 stupnjeva Celzijeva, u tropskom području: Završilo je katastrofom

Zhang (23) poslušao je prijatelja nadajući se dobiti 1,3 milijuna dolara. Kad je prevara otkrivena, morao ih je vratiti. Protiv njih je podnesena tužba

Taipei, Tajvan

 Jui-chi Chan/Alamy/Alamy/Profimedia/Jui-chi Chan/alamy/alamy/profimedia

Mnogo je različitih studentskih poslova, no jedan se student na Tajvanu odlučio na bizaran pothvat amputacije nogu kako bi tražio novac od osiguranja.

Međutim, tužitelji na Tajvanu otkrili su lažnu shemu koju je 23-godišnji student poduzeo kako bi mu osiguranje isplatilo 1,3 milijuna dolara, piše Business Insider.

Prema istražiteljima, muškarac identificiran kao Zhang bio je pod utjecajem prijatelja koji ga je naveo da potopi svoja stopala u suhi led više od 10 sati kako bi izazvao teške ozebline, s namjerom podnošenja odštetnog zahtjeva od osiguranja. Međutim, kod medicinskog osoblja su se pojavile sumnje kada su uočili nepravilnosti na njegovim ozljedama.

Zhangov sudionik, prijatelj iz srednje škole identificiran kao Liao, navodno ga je nagovorio da izvrši prevaru s osiguranjem nakon što je pretrpio financijske gubitke od trgovanja kriptovalutama. Liao, koji također ima 23 godine, izmanipulirao je Zhanga da potpiše dokument držeći ga odgovornim za otprilike 800.000 dolara. Izvješća lokalnog medija Taiwan News sugeriraju da je Liao izmislio prijetnje gangstera kako bi izvršio pritisak na Zhanga da sudjeluje u prevari.

U noći 26. siječnja 2023. Liao i Zhang vozili su se oko Taipeija na motoru, želeći kasnije iznijeti tvrdnju da je Zhang ozebline zadobio dok se vozio vozilom u kasnim večernjim satima, rekli su istražitelji. Samo nekoliko dana prije Zhang je kupio nekoliko skupih polica životnog osiguranja, putnog osiguranja i osiguranja od nezgode, rekli su tužitelji. Nakon njihove vožnje motociklom, Zhang je namočio noge u suhi led i primljen je u bolnicu, prema istražiteljima. No medicinsko osoblje uočilo je da nešto nije u redu. Njegove noge nisu imale tragove cipela ili čarapa, a ozljede su izgledale simetrično, što nije u skladu s prirodnim zamrzavanjem, rekli su istražitelji. Temperatura 26. siječnja nije bila ni blizu smrzavanju, s oko 5 stupnjeva Celzijevih.

Štoviše, Tajvan u suptropskom području rijetko bilježi slučajeve teških ozeblina.

Zhangove noge amputirane su ispod lista, a njegov je slučaj prijavljen vlastima, prema tužiteljima. Naknadne istrage otkrile su plastičnu kantu korištenu u prevari, dokumente o osiguranju i opremu za rukovanje suhim ledom. I Zhang i Liao uhićeni su 17. siječnja.

Slučajevi prevara u osiguranju su u porastu u cijelom svijetu, a oportunističke sheme postaju sve prisutnije nakon pandemije i u jeku inflacije. Mnoge zemlje uvele su nove mjere za odvraćanje od prevare u osiguranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 22:02