tražena roba

Stari Ford iz 1986. postigao cijenu poput Ferrarija: Cifra plaćena za ovu Sierru je vrtoglava

Ford Sierra RS Cosworth jedna je od najupečatljivijih Fordovih RS ikona, auto koji je postao legenda

Ford Sierra RS Cosworth

 Silverstone Auction

Zaboravite lijepe Aston Martine iz 1960-ih, zapanjujuće starinske Jaguare E-Type ili rijetke Bentleye... Jer, automobil koji je prošlog vikenda raspametio kolekcionare bio je Ford iz 1980-ih. Dok većina ljudi povezuje ovog masovnog proizvođača s modelima poput Fieste, Focusa ili SUV-a Kuge, osamdesetih godina Ford je proizveo jednog od najboljih automobila koji su se ikad pojavio na cesti.

image

Ford Sierra RS Cosworth

Silverstone Auction

Naime, Ford Sierra RS Cosworth u stanju kao iz salona s manje od 9000 milja na satu (14.400 km) za vikend je prodana na aukciji u Birminghamu za iznenađujućih 132.750 funti što je rekord za ovaj model.

Inače, Sierra RS Cosworth jedan je od najupečatljivijih Fordovih RS ikona, auto koji je postao legenda u svijetu relija i koji je zbog svoje ekskluzivnosti i sportskog nasljeđa ušao u povijest.

Ford je proizveo ukupno 5545 jedinica Sierra RS Coswortha (uključujući 500 primjeraka RS500) i obično imaju visoke prodajne cijene ako su u tako dobrom stanju kao ovaj iz 1986. godine.

image

Ford Sierra RS Cosworth

Silverstone Auction

Ispod haube nalazi se kultni 2,0-litreni 4-cilindarski 16V motor koji je razvio Cosworth potpomognut Garretovim T3 turbopunjačem postiže 200 KS.

Snagu na stražnju osovinu šalje ručni 5-stupanjski mjenjač, a performanse su i danas zavidne: 100 km/h iz stajanja hvata za 7 sekundi i vozi do 240 km/h. To su 1980-ih bile fantastične brojke.

image

Ford Sierra RS Cosworth

Silverstone Auction

Konkretni auto je bio kupljen nov u Velikoj Britaniji prije 36 godina, tako da ima upravljač na desnoj strani, lakiran je u Moonstone plavu boju, a u unutrašnjosti se nalaze presvlake od sive tkanine s crvenim detaljima na svim sjedalima, uključujući prednji par s potpisom Recara.

image

Ford Sierra RS Cosworth

Silverstone Auction

Automobil je bio parkiran u garaži od 2003. godine i izlazio je tek u rijetkim prilikama, uključujući i posljednji u travnju ove godine kada je servisiran i obnovljen za visokih 7000 funti.

Na "Nec Classic Motor Show Sale 2022" aukciji održanoj prošlog vikenda u Birminghamu za ovaj se automobil očekivalo najviše (ionako visokih) 110.000 funti, no najbolji ponuđač tu je cifru itekako premašio. U našem novcu govorimo o 1,1 milijuna kuna. Više i od dosadašnjeg rekordera...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 04:33