VN JUŽNE KOREJE

Red Bull po prvi puta u sezoni neće startati prvi, Hamilton kreće ispred Vettela!

U sutrašnju utrku Svjetskog prvenstva Formule 1 za VN Južne Koreje sa prve startne pozicije kreće Lewis Hamilton u McLaren-Mercedesu ispred Sebastiana Vettela, koji nije uspio osvojiti trinaesti pole-position u sezoni...

Prekinuta je ovogodišnja dominacija Red Bull-Renaulta u kvalifikacijama najboljim vremenom Lewisa Hamiltona koji je kvalifikacijski krug na stazi Korea International Circuit odvezao za 1:35.820. Slijedi ga Sebastian Vettel u Red Bull-Renaultu koji je do sada ove sezone osvojio 12 pole-positiona te je ovo prva utrka u sezoni da na prvom startnom mjestu nije bolid Red Bulla.

Drugi startni red popunjavaju Jenson Button (McLaren-Mercedes) i Mark Webber (Red Bull-Renault) a iza njih, na petom i šestom mjestu, startat će dvojac iz Ferrarija Felipe Massa i Fernando Alonso. Kao sedmi će krenuti Nico Rosberg u Mercedesu a kraj njega na osmom mjestu Vitalij Petrov u Renaultu. U petom startnom redu naći će se dvojac koji nije izlazio na stazu u zadnjem dijelu kvalifikacija (Q3), Paul di Resta i Adrian Sutil u Force Indijinim bolidima.

Kvalifikacije su započele dominacijom McLaren-Mercedesa u prvom dijelu (Q1) kada su prva dva mjesta držali Hamilton i Button a slijedili su ih Petrov i Alonso te Rosberg i Schumacher. Dvojac iz Red Bull-Renaulta, Webber i Vettel, su za razliku od većine ostalih vozača Q1 vozili na supermekanim gumama (supersoft) i to im baš i nije pomoglo jer su završili prvi dio kvalifikacija na desetom i jedanaestom mjestu. U drugi krug kvalifikacija nisu se uspjeli probiti: Rubens Barrichello (Williams), Kovalainen i Trulli (Lotus), Glock i D'Ambrosio (Virgin), Liuzzi i Riccardo za HRT.

U drugom dijelu kvalifikacijskog treninga (Q2) također je vodio Lewis Hamilton a iza njega su završili Vettel i Webber u Red Bullu te kao četvrti Jenson Button (McLaren-Mercedes). Iznenađenje u drugom dijelu kvalifikacija priredio nam je sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher koji nije prošao u zadnji dio kvalifikacija zauzevši tek 12. mjesto. U zadnji dio kvalifikacija nisu prošli: Alguersuari (Toro Rosso), Schumacher (Mercedes), Buemi (Toro Rosso), Kobayashi (Sauber), Senna (Renault), Maldonado (Williams) i Perez (Sauber).

Treći dio kvalifikacija poveo je Lewis Hamilton ispred Vettela koji kasni 0.030 sekundi i Webbera u Red Bull-Renaultu. U drugom izlasku na stazu Hamilton spušta svoje vrijeme na 1:35.820 te lijepo započinje slavljenički vikend za momčad McLarena kojoj je ovo jubilarni 700-ti nastup u Formuli 1. Vettel ostaje na drugom mjestu a slijedi ga Hamiltonov momčadski kolega Jenson Button.

Sutrašnja utrka bi mogla pokazati kako se Red Bull-ovi vozači nose sa startom sa lošijih pozicija te sa "prljavije" strane staze, pošto startaju jedan iza drugoga, sa drugog i četvrtog mjesta.

VN Južne Koreje: Hamiltonu prvi pole-position u 17 mjeseci!



- Sretan sam i vrlo ponosan na momčad koja nam je u posljednjih nekoliko utrka omogućila sjajne bolide – rekao je nakon kvalifikacijskog treninga za utrku Formule 1 u Južnoj Koreji McLarenov pilot Lewis Hamilton...

Britanac, svjetski prvak iz 2008. godine, izborio je na stazi u Yeongamu svoj ukupno 19. pole-position u karijeri, te prvi ove sezone. Tek se uoči 16. (od 19) utrka sezone dogodilo da s prvog mjesta u utrku ove sezone neće startati jedan od Red Bullovih vozača.

Također, Hamilton je najbrže vrijeme kvalifikacija postigao prvi put nakon ogromnih 17 mjeseci. Posljednji mu je put to za rukom pošlo 13. lipnja prošle godine na Velikoj nagradi Kanade, osmoj utrci lanjske sezone.

- Zadovoljan sam jer činjenica je da je Jenson pobijedio na posljednjoj utrci, dok smo ovdje također dokazali da se jedini možemo nositi s Red Bullom. Vrlo sam sretan zbog toga – dodao je Hamilton.

McLaren je dosad najbrži u Koreji čitav vikend. Button ili Hamilton s najbržim su vremenima završili svaki od treninga. Okolnosti su to koje lijepo idu u prilog činjenici da engleska momčad sa sjedištem u Wokingu ovog vikenda slavi svoj 700. Grand Prix nastup.

Pitanje je, međutim, koliko njihova postignuća vrijede u smislu Red Bullovih eksperimentiranja, s kojima su Austrijanci počeli nakon što je Vettel prije tjedan dana u Japanu osigurao naslov svjetskog prvaka, pa čak i ranije.

Prvi pole-position u sezoni zapravo su izgubili zbog korištenja istog seta supermekanih guma za oba uvodna dijela službenog treninga, čime se si omogućili dodatan set tvrđih guma za nedjeljenu utrku, što će obogatiti njihove strateške mogućnosti tijekom utrke. Hamilton će u utrku krenuti s prvog mjesta, ispred Vettela, Buttona i Webbera.

Formula 1, VN Južne Koreje, Yeongham, Rezultati kvalifikacijskog treninga:



1. Lewis Hamilton (VBr/ McLaren-Mercedes) 1:35.820

2. Sebastian Vettel (Nje/ RBR-Renault) +0.222

3. Jenson Button (VBr/ McLaren-Mercedes) +0.306

4. Mark Webber (Aus/ RBR-Renault) +0.648

5. Felipe Massa (Bra/ Ferrari) +1.011

6. Fernando Alonso (Špa/ Ferrari) +1.160

7. Nico Rosberg (Nje/ Mercedes) +1.934

8. Vitaly Petrov (Rus/ Renault) +2.304

9. Paul di Resta (Vbr/ Force India) – nije izlazio u Q3

10. Adrian Sutil (Nje/ Force India) – nije izlazio u Q3...

Ukupni poredak vozača:

1. Sebastian Vettel (Nje/ RBR-Renault) 324

2. Jenson Button (VB/ McLaren-Mercedes) 210

3. Fernando Alonso (Špa/ Ferrari) 202

4. Mark Webber (Aus/ RBR-Renault) 194

5. Lewis Hamilton (VB/ McLaren-Mercedes) 178

6. Felipe Massa (Bra/ Ferrari) 90

7. Nico Rosberg (Nje/ Mercedes) 63

8. Michael Schumacher (Nje/ Mercedes) 60...

Ukupni poredak konstruktora:

1. RBR-Renault 518

2. McLaren-Mercedes 388

3. Ferrari 292

4. Mercedes 123

5. Renault 72

6. Force India-Mercedes 48

7. Sauber-Ferrari 40

8. STR-Ferrari 29....

Rosberg: Promijenite izlaz iz boksova!



Njemački vozač Mercedesa u Formuli 1, Nico Robsberg, poslije incidenta koji je imao na današnjem drugom slobodnom treningu za VN Južne Koreje sa Jaimem Alguersuarijem koji je izlazio iz boksova, zatražio je da se razmotri promjena izlazne putanje iz boksova na stazi Korea International Circuit...

Rosberg je u tom trenutku na bolidu imao polukišne gume (Intermediate) kada je zablokirao kotače i otišao široko u zavoju jedan a u tom trenutku je iz boksa izlazio Jaime Alquersuari u Toro Rosu i došlo je do kontakta u kojem je Nijemac ostao bez prednjeg krila. Alguersuari je izgubio vrijeme na povratak u boks na popravak manjeg oštećenja ali se kasnije vratio na stazu.

- Mislim da bi trebali razmotriti promjenu putanje izlaska iz boksova – Rekao je Rosberg i nastavio:

- Nisu bili idealni uvjeti, sve je pošlo krivo. Alquersuari je izašao iz boksova u najgorem mogućem trenutku. Mislio sam da će on još malo usporiti kako bi pustio mene da prođem ali nije. Kad sam to shvatio, bilo je prekasno. Jednostavno nisam imao sreće – izjavio je Rosberg.

Rosberg je priznao da je do kontakta došlo njegovom greškom. U normalnim okolnostima vozač Mercedesa bi mogao široko proći kroz zavoj bez da se njegova i Alguersuarijeva putanja presijeku.

- Meni su kotači malo zablokirali i više nisam mogao izbjeći sudar. Nakon sudara sam mogao doći do boksa ali nisam htio riskirati da ne oštetim bolid. Ovime nisam ništa izgubio jer se staza nije osušila pa nismo imali razloga voziti na gumama za suho, a i na polukišnim gumama smo išli vrlo dobro. Nijemca su, zbog incidenta, suci na stazi pozvali na razgovor.

Schumacher: Možete mnogo naučiti



Dok većina vozača slobodnim treninzima za VN Južne Koreje, koji su se vozili danas po kišnom vremenu, ne pridaje mnogo pozornosti sedmerostruki svjetski prvak kaže da tu mogu mnogo naučiti...

Slobodni treninzi na stazi Korea International Circuit voženi su po mokroj stazi uz obilnu kišu (bar na prvom i polovici drugog treninga) a putanja bolida se počela sušiti tek pri kraju drugog kvalifikacijskog treninga. Na prvom treningu na jako mokroj stazi najbolje vrijeme je postigao "kišni čovjek" Michael Schumacher u Mercedesovom bolidu i dok ostali vozači smatraju da rezultati treninga neće biti od velikog značaja za ostatak vikenda kada se očekuje suho vrijeme, Michael smatra da će baš to pomoći njegovoj momčadi da ostvari što bolje rezultate na nedjeljnoj utrci.

- Danas je bio jedan od onih "petaka" kada se pripremate za utrku iako znate da će uvjeti na stazi u nedjelju biti potpuno različiti. Tijekom oba treninga bilo je previše kiše da bi koristili gume za suho dok je prognoza za nastavak vikenda da će biti suha staza. Međutim, i u takvim uvjetima možete mnogo naučiti o ponašanju bolida na stazi što smo mi danas i činili. Sada moramo proučiti podatke koje smo sakupili i pripremiti se za ostatak vikenda najbolje što možemo – izjavio je Nijemac.

Vettel s novom kacigom na VN Južne Koreje



Najmlađi dvostruki svjetski prvak u povijesti natjecanja Formule 1, Nijemac Sebastian Vettel, vozit će s novom kacigom na Velikoj nagradi Južne Koreje.

Nova kaciga ukrašena je s dvije zvijezde, koje označavaju dva osvojena naslova, te imenima 19 lokacija na kojima je Nijemac dosada pobjeđivao u svojoj karijeri. Vettel je od svih vozača u Svjetskom prvenstvu Formule 1 pilot koji najviše mijenja kacige u kojima vozi..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 08:34