PUT DO SVJETSKOG PRVAKA

'Kao klinac znao sam spavati u autu da izbjegnemo plaćanje hotela na stazama'

Od go-karta do Formule Vettelu je u početku pomogao Gerhard Noack, diler kartinga i isti čovjek koji je dao ‘poguranac’ i Michaelu Schumacheru

Kaljenje novog Weltmeistera počelo je 1990. u malom gradiću Heppenheimu, sat vremena vožnje od Frankufrta. Ispred kuće dvostrukog svjetskog prvakaje dvorište gdje je Vettel kao trogodišnjak počeo isprobavati svoj božićni poklon, mali go-kart.

- Nizao je krugove oko kuće s tolikom strašću da smo ga morali podsjećati da treba ići jesti. Nismo mislili da će postati toliko dobar, željeli smo ga samo zaokupiti da ne luta ulicama - sjeća se otac Norbert koji je do dan-danas uz obiteljskog pravnika ostao sinov menadžer.

Djed prodao golubove

Vettelov je svoj talent i brzinu otkrio tek kada se počeo utrkivati s drugim vozačima. Umjesto štoperice, za suparnika je imao žive ljude. Sa sedam je godina vozio karting prvenstvo i počela je priča o novom velikom talentu, ali obitelj ga više nije mogla financijski podupirati. Otac je već prodao svoj polovni trkaći auto, a djed svoju kolekciju golubova. Sezona u kartingu stajala ih je 30-ak tisuća eura.

- Kao klinac znao sam spavati u autu da izbjegnemo plaćanje hotela na stazama. Obitelj je puno uložila u mene - priča Vettel o svojim ranim danima.

Pomogao im je Gerhard Noack, diler kartinga iz Kerpena. Isti je čovjek dao poguranac i Michaelu Schumacheru na početku karijere, a nakon njega došao je velik igrač. Ubrzo je ušao u Red Bullov program mladih vozača. Prilika za ulazak u automobilističku Ligu prvaka ukazala mu se u ljeto 2006.

Svijet za muškarce

- Putovao sam autom na ljetovanje u Grčku kada me tadašnji direktor Saubera nazvao i rekao: Stavit ćemo te u bolid kao test-vozača.

Vožnju u F1 bolidu iskusilo je jako malo ljudi u životu.

- Nakon prvih pet krugova u boksu su me pitali je li sa mnom sve u redu. Rekao sam da jest, ali bio sam potpuno izgubljen. Mislio sam da je to svijet za muškarce, a ne klinca poput mene. No, navukao sam se na zvuk, brzinu i adrenalin. Shvatio sam da je to to - pojasnio je dvostruki svjetski prvak.

Schumacher poseban gost na proslavi naslova



Samo dan nakon obrane naslova svjetskog prvaka u Formuli 1, Nijemac Sebastian Vettel vratio se natjecateljskom načinu razmišljanja unatoč činjenici da za njega praznici mogu početi.

- Ne smijemo ovo sve uzeti zdravo za gotovo. Sve to bi sutra moglo nestati. Moramo sačuvati ovu želju i glad za pobjedom koju imamo sada – rekao je Vettel.

Nijemac je zajedno sa svojom momčadi pošteno proslavio uzastopni naslov prvaka.

- Bili smo u jednom irskom pubu i dobro smo se zabavili. Mislim da su karaoke pregorjele od toga koliko smo pjevali – otkrio je pojedinosti sa proslave Vettel, ali je istaknuo jedan drugi detalj koji ga je najviše dirnuo.

- Kao mali, kada sam vozio karting utrke, Michael Schumacher je bio moj heroj. Njegovo pojavljivanje sinoć na zabavi je uistinu bio poseban trenutak – rekao je vozač Red Bulla.

Nijemac zajedno s ostatkom momčadi za dva dana putuje u Južnu Koreju gdje će se voziti iduća utrka svjetskog prvenstva, točnije u Yeongamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 06:35