RIJETKA PRILIKA

Prodaje se Subaru Impreza WRC Richarda Burnsa, jedan od najočuvanijih originalnih reli bolida!

Pokojni trkač je upravo u tom automobilu pobijedio na reliju Velike Britanije 2000. godine
Subaru Impreza S6 WRC
 Collecting Cars

Reli natjecanja oduvijek su okupljale entuzijaste diljem svijeta, 1070-ih reli je postajao svjetskom atrakcijom, 1980-ih toliko brz i opasan da je ukinuta notorna Grupa B, a 1990- te i rane 2000-te mogle bi se nazvati vrhuncem relija.

image
Subaru Impreza S6 WRC
Collecting Cars

Vozači i automobili su vozili do limita, a reli je do danas ostao "kraljem motosporta". Decenije su obilježavali mnogi slavni trkaći automobili i vozači, ali su 1990-te i rane 2000-te pripale rivalstvu Mitsubishija Lancera Evolution i Subaru Impreze. Imena Richarda Burnsa, Tommija Mäkinena i Colina McRaea često bi se izmjenjivala na čelu prvenstvene ljestvice, a vozilo se jako, jako brzo i atraktivno.

Većina tih reli bolida do danas više ne postoje, većinom su doživjeli tzv. "razgradnju", no postoje primjerci koji su uspjeli preživjeti zahvaljujući trudu i entuzijazmu specijaliziranih radionica i vlasnika.

Sve to ovaj auto koji nudi kuća Collecting Cars čini još zanimljivijim. Ovu je originalnu trkaću Subaru Imprezu S6 WRC vozio pokojni, veliki Richard Burns u posadi s Robertom Reidom, a trenutno ponuđeni iznos je 400.000 funti. S obzirom na to da aukcija završava za pet dana, neke procjene su da bi ga novi kupac mogao platiti i do 900.000 funti.

image
Subaru Impreza S6 WRC
Collecting Cars

Dvojac je upravo u tom automobilu pobijedio na reliju Velike Britanije 2000. godine, no prvo je Impreza bila teško oštećena nakon nesreće u Reliju Finska, ali je "složena" na vrijeme da podsjeti svijet kakav je neizmjeran talent bio Richard Burns.

Ono što ovaj automobil čini vjerojatno najoriginalnijim primjerom na svijetu su događaji prije i poslije relija Velike Britanije. Taj primjerak s brojem šasije #11 unaprijed je kupljen početkom sezone, a umjesto da se auto vrati u radionicu Prodrivea, novi je vlasnik odlučio Imprezu preuzeti ravno iz Margam Parka nakon završetka zadnjeg utrke sezone.

image
Subaru Impreza S6 WRC
Collecting Cars

Nakon što je preuzeo auto, novi vlasnik nije napravio nikakve promjene zadržavajući sve brojne ožiljke, uključujući slomljeno zrcalo i udubljeno prednje krilo, čineći ga pravom vremenskom kapsulom s patinom natjecanja.

image
Subaru Impreza S6 WRC
Collecting Cars

Automobil je tijekom godina promijenio dosta ruku, nalazeći se u privatnim kolekcijama i tretiran kao dio povijesti WRC-a. Prodan je 2018. godine trenutnom vlasniku i obnovljen je do savršenog stanja. Originalni motor i mjenjač automobila pažljivo su pregledani kao i druge mehaničke komponente poput glavnog kočionog cilindra, kočionih diskova i čeljusti.

image
Subaru Impreza S6 WRC
Collecting Cars

Automobil se prodaje s Reidovim bilješkama na posljednjoj utrci i Nokia mobitelom koji se koristio za timsku komunikaciju. Sadrži čak i energetske pločice i identifikacijske dokumente u vratima.

Uz auto dolaze i originalni kotači za šljunak s utrke jer se čuvaju posebno, auto je trenutno na postavi za neravan asfalt s OZ felgama i gumama za asfalt. Kakav dragulj!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:04