KAKAV AUTO!

‘Jedan od samo sedam‘: Prodaje se povijesni prototip Mitsubishija Lancera Evo VI iz 1999.

Čak dolazi s dodatnim dijelovima koje je Mitsubishi prestao proizvoditi, a malo je reći da mu je povijest zanimljiva

1999. Mitsubishi Lancer EVO VI

 CarAndClassic

Prošlo je dosta vremena otkako je Mitsubishi napravio uvjerljiv model automobila, ali sjećanje na Lancer Evolutione još je svježe u glavama mnogih. Ovaj Evo VI jedan je jedan od samo sedam pretprodukcijskih prototipa automobila proizvedenih početkom 1999. za Japan, a sada se prodaje.

image

1999. Mitsubishi Lancer EVO VI

CarAndClassic

Čak dolazi s dodatnim dijelovima koje je Mitsubishi prestao proizvoditi, a malo je reći da mu je povijest zanimljiva. Naime, bio je dio grupe prototipa koji nikada nisu bili registrirani. Tada su japanske vlasti dale Mitsubishiju dva tjedna za testiranje, pod uvjetom da nikada ne budu ponuđeni na tržištu.

image

1999. Mitsubishi Lancer EVO VI

CarAndClassic

Prema popisu, četiri od sedam prototipa su vraćena u Ralliart kako bi postali reli automobili. Jedan od njih je ukraden i nikad više nije viđen, a preostala dva su "prodana prijateljima Mitsubishi Ralliarta pod uvjetom da odmah napuste zemlju i ne taknu japansku cestu s obzirom na njihov ne-registrirani status".

Ovaj specifični prototip bio je jedan od dva predviđena za izvoz, a izvorni vlasnik ga je kupio izravno od Mitsubishija UK.

image

1999. Mitsubishi Lancer EVO VI

CarAndClassic

Prvobitno je kupljen 1999. godine sa samo 3540 kilometara na satu, a sada ima oko 135.180 prijeđenih kilometara.

To znači da vlasnik nije imao problema s riskiranjem njegove vrijednosti, a ne bi trebao imati ni novi vlasnik. Unatoč tom velikom broju na satu, što je rijetkost za tako čuveni automobil, iz njegove povijesti jasno je da se netko o njemu brinuo.

image

1999. Mitsubishi Lancer EVO VI

CarAndClassic

2014. godine obnovljena je glava motora, a potom se 2018. vlasnik pobrinuo da se preurede i Brembo kočione čeljusti i pumpa diferencijala. Renovirani su čak i O.Z. trkaći naplatci. Jedina velika mana je hrđa.

Prema oglasu CarAndClassica, postoji hrđa na stražnjem dijelu šasije, na prednjoj ploči i na podu prtljažnika. Međutim, nema razloga za brigu, jer su novi dijelovi već nabavljeni i bit će uključeni u prodaju.

image

1999. Mitsubishi Lancer EVO VI

CarAndClassic

Vrijedno je napomenuti, kao što je na popisu, da ovi dijelovi više nisu dostupni od Mitsubishija tako da je njihovo uključivanje jedini način da se ovom remek-djelu uistinu vrati nekadašnja slava.

To uključuje i obnovljeni 4G63T motor i sustav pogona na sva četiri kotača. Jedina modifikacija na vozilu je nadograđeni audio sustav u kabini, a sama unutrašnjost je u besprijekornom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:06