JE LI PRAVI?

Prodaje se: Ovaj rijetki AMG model jedan je od dva primjeraka koji su ikada napravljeni?

Ovaj Mercedes 500 TE AMG dio je aukcije "AMG Rediscovered" koja se sastoji od brojnih rijetkih i manje rijetkih modela Mercedesa

Mercedes 500 TE AMG

 Bonham Cars

Rani modeli AMG-a, takozvani pre-merger AMG-ovi (AMG-ovi prije spajanja AMG-a s Mercedesom), posljednjih su godina sve popularniji i postali su pravi kolekcionarski predmeti, posebice u SAD-u. Vrlo poseban Mercedes S123 (karavanska verzija generacije W123) trenutno se nalazi na aukciji u aukcijskoj kući Bonhams i očekuje se da će postići zaista nevjerojatnu cijenu. Ali je li ovaj karavan original?

image

Mercedes 500 TE AMG

Bonham Cars

Mercedes 500 TE AMG dio je aukcije "AMG Rediscovered" koja se sastoji od brojnih rijetkih i manje rijetkih modela Mercedesa i ogromnog izbora dijelova, od upravljača do kompletnog body kita. Raznovrsnu kolekciju sastavio je Barry Taylor, vlasnik servisne radionice i zaljubljenik u Mercedes, koji je pažljivo prikupljao 400 predmeta vezanih uz rane AMG-ove (od toga 20 cijelih automobila) tijekom mnogih desetljeća. Nakon Taylorove smrti 2020., kolekcija se sada prodaje na aukciji.

image

Mercedes 500 TE AMG

Bonham Cars

Jedan od vrhunaca aukcije je Mercedes 500 TE AMG u boji "Astral Silver Metallic". Model S123 dolazi iz vremena kada AMG još nije bio dio Mercedesa i kupci tada mogli slati svoje originalne Mercedese u Affalterbach na doradu u AMG-u. Stoga je dokumentacija ovih AMG vozila iz 70-ih, 80-ih i 90-ih često teško razumljiva.

image

Mercedes 500 TE AMG

Bonham Cars

Isto je i s ovim primjerom. Prema stručnjacima, postoji samo pet potpunih AMG preinaka Mercedesa E-klase serije 123, uključujući dvije limuzine (W123), dva T-modela (S123) i jedan coupé (C123). Nije jasno je li ovaj S123 jedan od ta dva primjerka. Vjerojatnije je da je automobil naknadno preinačio trgovac u SAD-u koristeći AMG dijelove.

image

Mercedes 500 TE AMG

Bonham Cars

Bez obzira na to je li ovaj auto nastao izvorno u Affalterbachu ili kasnije u SAD-u, jedno je sigurno: S123 s AMG tretmanom je vrlo "rijetka zvijer". Izvorno je isporučen 1979. kao 280 TE, no 2,7-litreni redni šesterocilindraš je izbačen i zamijenjen V8 motorom iz S-klase. Ono što je posebno u ovom primjeru: prema Taylorovim bilješkama, obujam njegovog V8 povećan je s 5,0 na 5,2 litre. Nažalost, za to nema dokaza, pa je nejasno koliku snagu ima T model.

image

Mercedes 500 TE AMG

Bonham Cars

Zamjena motora bila je samo jedan dio pretvorbe ovog AMG-a. Na autu je promijenjen i ovjes, dobio je dvostruki ispuh, BBS naplatke, nove pragove i druge modifikacije karoserije, posebno na donjem prednjem i stražnjem dijelu, niže od odbojnika. Prema raznim izvorima, takva kompletna obnova nekada je koštala oko 65.000 njemačkih maraka, što je bilo znatno više od cijene kompletnog 280 TE.

image

Mercedes 500 TE AMG

Bonham Cars

Upečatljiva unutrašnjost također je dobila AMG tretman. Osim četverokrakog upravljača, koji je očito naknadno presvučen prilično lošom kožom, brzinomjer do 300 km/h posebno otkriva da je ovaj S123 - AMG. Prema opisu, automobil ima samo 82.894 kilometara na satu.

image

Mercedes 500 TE AMG

Bonham Cars

S obzirom na navodno malu kilometražu, stanje se u najboljem slučaju može opisati kao osrednje. Iznutra i izvana, AMG ima teške znakove istrošenosti, što je potpuno normalno za vozilo staro 45 godina. Pogotovo zato što je Taylor do svoje smrti koristio automobil kao službeno vozilo za svoju radionicu AMG West.

image

Mercedes 500 TE AMG

Bonham Cars

Ono što pak ne odgovara stanju automobila je visoka procjena cijene od 140.000 do 170.000 eura. Osim toga, automobil je nedavno prestao raditi i, prema Bonhamsu, treba generalni remont. U kombinaciji s nedostatkom dokumentacije, cijena se čini vrlo visokom, čak i ako govorimo o jednom od rijetkih S123 s AMG tretmanom. Stoga nije ni čudo da je AMG trenutna cijena ovog AMG-a tri dana prije kraja aukcije nešto ispod 34.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. lipanj 2024 13:06