19 SEKUNDI DO 400!

Nekoliko rekorda Rimac Nevere više nisu aktualni: Srušio ih je nevjerojatni Koenigsegg Jesko Absolut

Automobil korišten za postavljanje rekorda koristio je E85 gorivo, a sve je na njemu bilo serijski osim kaveza za zaštitu i sjedala

Koenigsegg Jesko Absolut

 Koenigsegg Media

Koenigsegg je u ponedjeljak objavio da je njihovom Jesku trebao samo 27,83 sekunde za ubrzanje od 0 do 400 i kočenje do 0 km/h, što je novi rekord za cestovne automobile. Automobil je za 0,98 sekundi nadmašio stari rekord iz 2023. godine, koji je držala Koenigsegg Regera, a koja je pak taj rekord otela od Rimac Nevere.

Švedski proizvođač superautomobila rekao je da je Jesko Absolut također oborio rekord od 0-250-0 milja na sat, postigavši ​​taj podvig za samo 28,27 sekundi (1,33 sekunde brže od rekorda Regere). Također je postavio rekord za najbrži cestovni automobil od 0 do 400 km/h i od 0 do 250 milja na sat, s vremenima od 18,82 sekunde, odnosno 19,2 sekunde. Sva četiri rekorda postigao ej tvornički test vozač Markusom Lundhom na uzletištu u Örebru u Švedskoj prošlog četvrtka rano ujutro.

image

Koenigsegg Jesko Absolut

Koenigsegg Media

Jesko je jedan od najekstremnijih superautomobila na planetu. Njegov 5,0-litarski twin-turbo V8 ima čak 1622 KS kada koristi E85 gorivo. Snage se prenosi na stražnje kotače putem onoga što Koenigsegg naziva Light Speed ​​Transmission. To je zapravo nevjerojatno mjenjač s devet stupnjeva prijenosa koji koristi čak sedam spojki za ultrabrze promjene stupnjeva prijenosa.

image

Koenigsegg Jesko Absolut

Koenigsegg Media

Automobil korišten za postavljanje rekorda koristio je E85 gorivo, a sve je na njemu bilo serijski osim kaveza za zaštitu i vozačkog sjedala iz Koenigsegga One:1.

Inačica Jesko Absolut koja se ovdje koristila izbjegava velika krila i krajnju veliku potisnu silu u korist brzine na ravnom pravcu, optimizirajući otpor kako bi se postiglo bolje ubrzanje. Iako je ovaj rekord svakako impresivan, osnivač Christian von Koenigsegg teoretizira da Jesko Absolut može postići maksimalnu brzinu od 530 km/h na adekvatnoj cesti. Po svemu sudeći tvrtka će pokušati postaviti i taj rekord čime bi Jesko postao uvjerljivo najbrži cestovni automobil na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 20:10