muscle car

Najskuplji Pontiac na svijetu: Ovaj GTO Judge Ram Air IV kabrio plaćen je 1,1 milijuna dolara!

Pontiac GTO u SAD ni danas nije osobito rijedak, jer ih je primjerice samo 1970. godine bilo proizvedeno čak 40.149

Pontiac GTO Judge Ram Air IV kabriolet

 Mecum

Ako ste obožavatelji klasičnih američkih "muscle" automobila, ovaj Pontiac GTO Judge Ram Air IV kabriolet iz 1970. godine sigurno će vam "upasti u oko".

Doduše, kad spominjemo klasične muscle-aute, svima u rasponu od dobrih poznavatelje do onih koji takve automobile tek prepoznaju iz pop kulture, na pamet će prvo pasti Ford Mustang ili Dodge Charger s kraja 1960-ih.

Međutim, "zlatno doba" američkih sportskih snažnih V8 automobila bilo je bitno bogatije raznim modelima, a automobil s fotografija jedan je od takvih.

image

Pontiac GTO Judge Ram Air IV kabriolet

Mecum

Općenito, Pontiac GTO u tom je društvu pomalo "igrača iz drugog plana", ali ne i za Amerikance koji su za dobar i rijedak Pontiac GTO spremni potrošiti milijune dolara, i to doslovno. Naime, primjerak s fotografija nedavno je na poznatoj američkoj aukciji Mecum u Kissimmeeju prodan za nevjerojatnih 1,100.000 dolara!

Enormna je to cifra za jedan vintage američki sportski auto koji je pritom još i kabriolet (što mu nije automatski i prednost, već čak i suprotno), međutim cijena je takva jer je riječ o jek jednom od sedam takvih ikad izrađenih primjeraka.

image

Pontiac GTO Judge Ram Air IV kabriolet

Mecum

Automobil lakiran u Orbit narančastu boju raspolagao je hrpom bogate opreme za to vrijeme (hidraulične disk kočnice sprijeda, AM/FM radio, poseban upravljač "Formula", prilagodljivi sigurnosni pojasevi, "Rally" posebni naplaci s Firestone Wide Oval gumama...) i izvorno je bio izložbeni automobil u vlasništvu kompanije Pontiac, prije nego li je nakon godinu dana prodan privatnom vlasniku.

image

Pontiac GTO Judge Ram Air IV kabriolet

Mecum

Inače, Pontiac GTO u SAD ni danas nije osobito rijedak, jer ih je primjerice samo 1970. godine bilo proizvedeno čak 40.149. Ali, od toga je tek 3979 primjeraka bilo izrađeno u verziji "Judge", a samo 168 bili su Judge kabrioleti. Od te brojke tek je u 17 Judge kabrioleta bio ugrađen snažan Ram Air IV V8 motor od 370 KS i 678 Nm.

image

Pontiac GTO Judge Ram Air IV kabriolet

Mecum

Deset ih je dobilo ručni mjenjač, dok je samo sedam stiglo s automatskim prijenosom. Upravo je ta posljednja i najrjeđa verzija. Premda je marka automobila Pontiac ugašena 2010. godine i više ne postoji, njihovi povijesni originalni i rijetki modeli danas su u stanju postizati velike iznose, a ovaj narančasti GTO Judge Ram Air IV kabriolet je kao jedan od najskupljih muscle automobila ikad prodan na aukciji, najbolji dokaz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:00