SVOJEGLAVI LIDER

Masovni otkazi: Zašto je Elon Musk naprasno otpustio cijeli tim za Superchargere?

Zaposlenici tvrde da je to bila impulzivna odluka nakon što je od direktorice odjela dobio odgovor koji mu se nije svidio

Elon Musk

 Getty Images via AFP

Dan prije nego što je Elon Musk prošlog mjeseca otpustio gotovo cijeli Teslin odjel za punjenje električnih vozila, šefica odjela Rebecca Tinucci otišla se sastati s Muskom kako bi razgovarali o budućnosti mreže, rekla su četiri bivša zaposlenika Supercharger odjela za Reuters.

Nakon što je Tinucci dva tjedna ranije otpustila između 15 i 20 posto osoblja, što je bio dio velikog vala otpuštanja u cijeloj Tesli, Tinucci je vjerovala da će Musk potvrditi planove za masovno širenje mreže za punjenje.

image

Elon Musk

Sergei GAPON/AFP/Profimedia

Susret nije mogao proći gore. Musk, rekli su zaposlenici, nije bio zadovoljan prezentacijom šefice i želio je još otkaza. Kad je rekla da bi dublji rezovi potkopali temelje poslovanja, on je odgovorio otpuštanjem nje i cijelog njezinog tima od 500 članova.

Ovi su odlasci uzdrmali mrežu koja se smatra jednim od najvećih Teslinih postignuća i ključnim pokretačem prodaje Tesle. Tesla Superchargeri čine više od 60 posto ukupnih priključaka za brzo punjenje u SAD-u, a i u Europi je tvrtka najjači pružatelj usluga brzog punjenja.

image

Tesla Supercharger

AFP

Ovo objašnjenje o otpuštanju Supercharger tima, najdetaljnije do sada, temelji se na intervjuima s osam bivših zaposlenika odjela i službenom e-mailu poslanom vanjskim dobavljačima. Samo su Musk i Tinucci bili na sastanku koji je opisao Reuters, a četiri izvora koja su upoznata sa sastankom prenijeli su ono što su o tome čuli od šefice. Tesla, Musk i Tinucci nisu odgovorili na upit Reutersa za komentar.

image

Tesla Supercharger

AFP

Unatoč masovnim otkazima, Musk je od tada objavama na društvenim mrežama obećavao da će nastaviti širiti mrežu. Teslin energetski tim, koji prodaje solarne sustave i baterije za pohranu energije za domove i tvrtke, dobio je zadatak preuzeti Superchargere.

Jedan građevinski poduzetnik rekao je da zaposlenici Tesle koji su kontaktirali njegovu tvrtku nakon otpuštanja "ne znaju ništa". Izvođač je rekao da je očekivao da će Supercharger projekti osigurati oko 20% njegovih prihoda 2024., ali sada planira diverzificirati kako bi izbjegao oslanjanje na Teslu.

image

Tesla Supercharger

Getty Images via AFP

Tinucci je bila jedna od rijetkih žena na visokim položajima u Tesli. Nedavno je počela izvještavati izravno Muska, nakon posredništva putem šefa za baterije i energiju Drewa Baglina. Baglino je prije toga nadgledao odjel za Superchargere bez mnogo Muskova uplitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 13:57