OTKRIĆE

Značajan napredak: Za punjenje baterije električnog automobila bit će dovoljno samo 6 minuta!

Takvo je otkriće toliko relevantno da bi moglo imati transformativni učinak na industriju električne mobilnosti

Punjenje električnog automobila (ilustracija)

 Profimedia

Istraživači sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju Pohang u Južnoj Koreji, predvođeni profesorom Jin Yuanpeijem, napravili su iskorak u području baterija. Takvo je otkriće toliko relevantno da bi moglo imati transformativni učinak na industriju električne mobilnosti i skladištenja energije.

Nadalje, predstavlja važan korak u naporima Južne Koreje da ponovno preuzme vodstvo u industriji baterija i postavi novi standard na međunarodnoj razini. Konkretno, korejski znanstvenici razvili su inovativnu vrstu baterije koja koristi anodu izrađenu od manganskih feritnih nanoploča, materijala za koji se pokazalo da značajno poboljšava kapacitet ćelija i brzinu punjenja.

image

Ford Focus Electric

Ford

Tim istraživača uspio je sintetizirati te nanoploče od manganskog ferita pomoću nove metode automatskog miješanja. Ovaj pristup je omogućio povećanje korisne površine materijala, premašivši tako njegov teorijski kapacitet za više od 50%. Na temelju početnog testiranja, te se baterije mogu napuniti za približno 6 minuta u električnom automobilu s pakiranjem srednje veličine.

Nešto što bi, ako se ostvari u budućnosti, značilo rušenje glavne prepreke za skeptike stvarne korisnosti električnog automobila kao vozila za prvu upotrebu. Još jedan od najistaknutijih aspekata ovog razvoja je mogućnost postizanja duljeg vijeka trajanja baterija.

image

Punjenje Tesle (ilustracija)

Profimedia

Profesor Jin Yuanpei kaže da su pružili novo razumijevanje kako prevladati elektrokemijska ograničenja konvencionalnih anodnih materijala i povećati kapacitet baterija. Osim toga, ova tehnologija zahtijeva manji postotak litija, što je prednost u pogledu troškova. Ako se komercijalizira, mogao bi postaviti novi standard u međunarodnoj areni zbog značajnih poboljšanja kapaciteta i vremena punjenja koje nudi.

Ovo istraživanje poduprli su Nacionalna istraživačka zaklada Koreje i Ministarstvo znanosti, tehnologije i komunikacija. Korejske vlasti su u posljednje vrijeme intenzivirale svoju potporu industriji baterija, s ciljem povratka nekadašnje vodeće pozicije u ovom strateškom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:25