OD 2035. GODINE

Zabrana za automobile na fosilna goriva je donesena, no EU je ipak malo popustila

Ne zabranjuje se prodaja benzinaca i dizelaša te se tako ostavlja mogućnost njihovog opstanka uz sintetička goriv

Automobil s unutarnjim izgaranjem

 Profimedia

Nakon 16 sati pregovora u Luksemburgu europski ministri za energiju i zaštitu okoliša usuglasili su se oko paketa za zaustavljanje klimatskih promjena. Riječ je jednom od najopsežnijih paketa mjera za zaštitu klime u svjetskoj povijesti.

Prema jednoj od mjera iz tog paketa novi automobili i laka komercijalna vozila će od 2035. morati voziti potpuno bez emisija CO2, a pri tome bi trebala uvelike pomoći elektrifikacija. Korištenje fosilnih goriva u novim automobilima bit će potpuno zabranjeno.

image

Zabrana za automobile na fosilna goriva je donesena, no EU je ipak malo popustila

Profimedia

Sve to ne znači da će od 2035. biti potpuno zabranjena prodaja automobila s benzinskim i dizelskim motorima. Naime u paketu mjera nigdje se ne zabranjuje njihova prodaja te se tako ostavlja mogućnost njihovog opstanka ako voze klimatski neutralno uz sintetička e-fuel goriva. Također, motore s unutrašnjim izgaranjem bit će moguće koristiti i uz CO2 neutralni vodik.

image

Zabrana za automobile na fosilna goriva je donesena, no EU je ipak malo popustila

Profimedia

E-fuel je sintetičko gorivo koje bi moglo zamijeniti dosadašnje naftne derivate. Ova goriva stvaraju se skupljanjem CO2 i CO iz okoliša i koji se zatim kombinira s vodikom dobivenim korištenjem obnovljivih izvora energije. E-fuel goriva su zbog toga CO2 neutralna. Jedini problem s njima je vrlo visoka cijena proizvodnje i velika potrošnja električne energije prilikom proizvodnje.

image

Proizvodnja motora s unutarnjim izgaranjem

Profimedia

Europska udruga proizvođača automobila (ACEA) podržava planove i jasno su izjavili da će automobilska industrija odigrati svoju zadaću u postizanju ciljeva od Europi bez CO2 2050. godine. Ipak, ukazuju na to da EU nije odgovorila na najvažnija pitanja, kako će Europa dobiti strateški pristup svim novim sirovinama potrebnima za e-mobilnost.

image

Porsche e-goriva (ilustracija)

YouTube Screenshot

Potpuno je sigurno da će izglasavanje novog paketa dodatno ubrzati razvoje električnih automobila i usporiti razvoj vozila s konvencionalnim motorima. Također će se intenzivirati razvoj drugih alternativnih metoda pogona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:12