LOGIČAN PRIJEDLOG

Vlasnici električnih automobila u ovoj bi europskoj zemlji mogli početi plaćati ogromne poreze

Vlasti navodno razmatraju kako i kada bi uvesti oporezivanje za EV-ove kako bi zatvorili rupu od 35 milijardi funti prihoda

Punjenje električnog automobila

 AFP

Porezi na električna vozila jedan su od planova koje razmatraju vlasti Velike Britanije, prema izvješćima tijekom vikenda. Taj bi potez mogao dovesti do uvođenja poreza na automobile, kao što je općepoznata trošarina za vozila, za čisto električna vozila, koja su trenutno oslobođena te trošarine.

Budući da je oko jedan od šest novih automobila kupljenih u Ujedinjenom Kraljevstvu ove godine u potpunosti električni model, a zabrana prodaje tradicionalnih motora s unutarnjim izgaranjem trebala bi biti uvedena krajem desetljeća, milijarde funti godišnjeg prihoda od vozača brzo će se smanjiti.

image

Tesla punjenje

Profimedia

Jeremy Hunt navodno razmatra kako i kada uvesti oporezivanje za najzelenije modele na cestama kako bi zatvorio rupu od 35 milijardi funti prihoda koja će nastati kada više vozača prijeđe na električne automobile do kraja desetljeća.

Budući da je krajnji rok za prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila 2030. vrlo blizu, a vlasnici automobila na baterije trenutačno izbjegavaju i porez na gorivo i trošarinu na vozila, računi za oporezivanje cesta za vozače električnih vozila mogli bi se uvesti u roku od tri godine.

image

Javna punionica za električne automobile

Profimedia

Budući da se pokreću isključivo na struju, vlasnici akumulatorskih automobila plaćaju PDV samo kada svoja vozila pune kod kuće (5 posto PDV-a) i korištenjem javnih uređaja (20 posto PDV-a).

Izvor iz Whitehalla rekao je novinama da će električna vozila biti podložna oporezivanju "u jednom trenutku", iako Ministarstvo financija još uvijek pokušava shvatiti "kada bi to trebalo biti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:34