Kraj jurnjave

‘Veliki brat‘ stiže u automobile: ‘Pomoću ovog uređaja kontrolirat ćemo divljake na cesti‘

Nadzorna kutija bi u automobil mogla biti postavljena tek nakon odluke suca

Promet (ilustracija)

 AFP

Zastupnički dom nizozemskog parlamenta odobrio je izradu plana o nadzornim kutijama u automobilima vozača koji ponove teške prekršaje prekoračenja brzine.

Ove nadzorne kutije pratile bi ponašanje vozača u vožnji, a služile bi i kao preventivna blokada vožnje.

Zastupnički dom ovim prijedlogom traži od Vlade da istraži kako se može izmijeniti Zakon o cestovnom prometu kako bi se određenim vozačima dopuštalo kretanje na cesti samo pod nadzorom kutije.

Kako navode nizozemski mediji, za kutiju za praćenje vozača glasale su gotovo sve stranke, uključujući četiri koalicije stranke.

Nadzorna kutija koristila bi se na vozačima koji ‘primjerice voze 70 kilometara na sat više od ograničenja u naseljenim područjima ili na seoskim cestama‘, stoji u prijedlogu.

Takvi vozači trebali bi dobiti privremenu zabranu vožnje, a njima bi vožnja nakon isteka kazne ponovo bila dopuštena samo uz nadzor kutije.

Prema prijedlogu, kutija bi u automobil mogla biti postavljena tek nakon odluke suca.

image

Nadzor prometa (ilustracija)

Joerg Huettenhoelscher/Alamy/Alamy/Profimedia

Trenutno je još uvijek slučaj da se ponavljačima prometnih prekršaja kojima je izrečena privremena mjera zabrane upravljanja vozilom, po isteku zabrane - vraća vozačka dozvola. Nakon toga se mogu vratiti na cestu bez nadzora i više ih nitko ne nadzire. Ova mjera to bi promijenila.

Uređaj je trenutno u izradi, a u planu je na ljeto krenuti s probom u kojoj će dvadesetak vozača - tri mjeseca u vozilu imati uređaj - koji će uz mjerenje brzine i bilježenje prekršaja, funkcionirati i kao brava za otključavanje automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:53