POSLJEDICE URAGANA

Već danima gore električni auti: ‘Odmaknite ih 15 metara od kuća i drugih zapaljivih stvari‘

Čak i nakon što je vatra na autima ugašena, požari se u trenu mogu ponovno rasplamsati

Požar Tesla Model X

 Jimmy Patronis/ Twitter screenshot

Uragan Ian koji je nedavno poharao Floridu prouzročio je nekoliko milijardi dolara materijalne štete, no malo tko je očekivao da će izazvati ovako veliki broj požara na električnim vozilima.

U danima nakon uragana, poplava slane vode u obalnim područjima uzrokovala je brojna zapaljenja litij-ionskih baterija u vozilima.

Kako navode tamošnji mediji, vatrogasci u Naplesu prošloga su tjedna morali ugasiti požare na šest električnih vozila koja su bila natopljena morskom vodom.

Heather Mazurkiewicz, glasnogovornica vatrogasne službe, rekla je da su vatrogasci trebali ‘tisuće i tisuće‘ litara vode da ugase požare na električnim vozilima - puno više od onoga što bi zahtijevao požar na običnom automobilu. Prema njezinim riječima, jedan od električnih automobila nakon gašenja se ponovno zapalio zbog čega su stradale i dvije kuće.

Kako bi zaštitili djelatnike hitne službe i vatrogasce, Jack Danielson, izvršni direktor Nacionalne uprave za sigurnost cestovnog prometa, pozvao je ljude da identificiraju poplavljena električna vozila s litij-ionskim baterijama i odmaknu ih ‘najmanje 15 metara‘ od kuća, vozila i drugih zapaljivih materijala:

‘Ova prijetnja prisilila je lokalne vatrogasne službe da preusmjere napore na terenu kako bi kontrolirali i obuzdali ove opasne požare. Čak i nakon što je vatra na automobilima ugašena, požari se u trenu mogu ponovno rasplamsati. Za gašenje je potrebna dodatna obuka‘.

Iako su električna vozila znatno sigurnija od standardnih i hibridnih, požar je mnogo teže ugasiti.

Zbog korozije u ćelijama litij-ionske baterije, električno vozilo može ispuštati dim i plamen dulje vrijeme, čak i nakon što bude ugašeno vodom.

Na Floridi ima više od 95.000 registriranih električnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:32