NEMA VIŠE CRTANJA

Treba mu nekoliko sekundi: Nissan razvio novi alat za dizajniranje auta s umjetnom inteligencijom

Nakon nekoliko pokušaja i pogrešaka, Nissan je stvorio umjetnu inteligenciju koja može brzo predvidjeti aerodinamiku novih dizajna

Umjetna inteligencija, Nissan

 Nissan

Umjetna inteligencija nekada je bila znanstvena fantastika, ali je tu i mijenja svijet kakvog poznajemo. Nissan se priprema za ovu novu stvarnost i njihov Yokohama Lab istražuje kako AI može pomoći u stvaranju automobila budućnosti.

Tvrtka kaže da nema manjka potencijalnih primjena jer je "postalo jasno da se umjetna inteligencija može primijeniti u raznim područjima, uključujući istraživanje i razvoj, proizvodnju vozila, pa čak i dizajn". Govoreći o tome, proizvođač je primijetio da AI može igrati važnu ulogu kada je u pitanju aerodinamika.

Kao što je proizvođač automobila objasnio, "Aerodinamičke performanse trenutno se ocjenjuju izvođenjem ponavljajućih i složenih izračuna na snažnim računalima".

Ovi izračuni predviđaju performanse i pokazuju protok zraka, ali "da bi se postigli točniji rezultati putem simulacije, potreban je ogroman broj zamršenih izračuna" i za njihovo dovršenje stotinama računala treba nekoliko dana. To je daleko od idealnog i Nissanov Kei Akasaka primijetio je da je "vrlo izazovno brzo odgovoriti na iznenadne zahtjeve dizajnera".

To je natjeralo Nissan na razmišljanje o tome kako poboljšati stvari pomoću umjetne inteligencije. Nakon nekih početnih neuspjeha, tvrtka je više od godinu dana provela obuku i generiranje podataka za model stvoren od strane umjetne inteligencije.

Čak ni tada, tim nije uspio postići točnost koju su željeli pa su u računicu uveli "informacije kao što su jednadžbe dinamike fluida i druge fizikalne zakone uz oblik automobila". Iako je to samo kratki pregled procesa, rezultati govore sami za sebe jer je umjetna inteligencija uspjela “dramatično skratiti trajanje simulacija učeći odnos između oblika automobila i njegovih aerodinamičkih performansi na temelju velike količine podataka".

image

Umjetna inteligencija, Nissan

Nissan

Tvrtka je dodala da sada mogu predvidjeti aerodinamičke performanse dizajna u nekoliko sekundi umjesto nekoliko dana. Osim što će uštedjeti gomilu vremena, Nissan je rekao da će korištenje AI vjerojatno dovesti do "inovativnih oblika karoserije vozila koji postižu bolju razinu ravnoteže između dizajna i aerodinamike".

Nissan nije jedini proizvođač automobila koji istražuje mogućnosti AI jer Audi koristi tu tehnologiju za dizajn kotača budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:19