AKTUALNO

Big Brother: Amerikanci uvode tehnologiju umjetne inteligencije koja uočava nepropisno parkiranje

U jednom 45-dnevnom pilot programu umjetna inteligencija uočila je preko 500 prekršaja koji su mogli dobiti kazne za parkiranje

Big Blue Bus umjetna inteligencija

 Big Blue Bus

Neki autobusi javnog prijevoza u Kaliforniji voze okolo s novom tehnologijom za parkiranje s umjetnom inteligencijom. Tijekom 45-dnevnog pilot programa, AI je uočio preko 500 prekršaja koji su bili vrijedni kazne za parkiranje. Sustav bi na kraju mogao poboljšati protok prometa kao i učinkovitost javnog prijevoza.

Los Angeles je pun ljudi i njihovih automobila pa ne čudi što neki od njih parkiraju svoje automobile na mjestima gdje ne smiju. Za vozače autobusa ponekad ti automobili završe u autobusnim trakama ili ispred autobusnih stanica, što usporava javni prijevoz. Ova nova inicijativa ima za cilj dramatično smanjiti nepropisno parkiranje putem gotovo automatskih kazni.

image

Big Blue Bus umjetna inteligencija

Big Blue Bus

Sustav radi kao dio zajedničkog partnerstva između Hayden AI-a i Big Blue Bus-a. Sustav kamera na samom autobusu snima i autobusnu traku i autobusne stanice zajedno s automobilima koji se nalaze u svakoj. Zatim može poslati podatke o tim vozilima gradu.

Govoreći za KTLA, Charlie Territo iz Hayden AI-a rekao je: "Naše kamere su stanju biti točne do 10 centimetara, znamo kreće li se vozilo ili je vozilo zaustavljeno". Prema njegovim riječima, njegov tim ne zarađuje ništa više ili manje na temelju toga koliko prekršaja uhvati unatoč činjenici da bi svaka parkirna kazna mogla vrijediti gotovo 300 dolara. Dužnosnici u državi kažu da prihod ovdje nije ključna metrika.

image

Big Blue Bus umjetna inteligencija

Big Blue Bus

"Naš cilj nije izdavanje kazni, već nam je cilj promijeniti ponašanje", rekao je Robert McCall koji radi za grad Santa Monica. Automatsko izdavanje kazni za parkiranje prekršiteljima sigurno bi to moglo učiniti. Sličan sustav već postoji u New Yorku, a drugi će uskoro započeti u Washingtonu, D.C.

"Poboljšanje javnog prijevoza jedna je od najboljih stvari koje možemo učiniti za poboljšanje održivosti", rekao je Chris Carson, izvršni direktor i suosnivač Hayden AI. "Naš je cilj Big Blue Busu pružiti podatke koji su im potrebni za bolje razumijevanje stvarnog utjecaja koji parkiranje u autobusnim trakama i na autobusnim stajalištima ima na tisuće vozača koji se svakodnevno oslanjaju na javni prijevoz".

Za sada Santa Monica nije odlučila hoće li implementirati ovu tehnologiju do te mjere da zapravo dijeli kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:09