UZNEMIRUJUĆE BROJKE

Tesla ponovo na stupu srama: Autopilot povezan sa 736 nesreća i 17 poginulih

Zbog ogromnog porasta broja nesreća, u tijeku je više istraga koje uključuju taj sustav

Tesla nesreća (ilustracija)

 4CRNS, WCP/BACKGRID/Backgrid USA/Profimedia

Teslin autopilot, jedan od najnaprednijih sustava koji automobilu omogućuje gotovo samostalnu vožnju, bio je odgovoran za mnogo više prometnih nesreća nego što se do sad smatralo.

Novi podaci otkrivaju uznemirujuće brojke – Teslin autopilot sudjelovao je u 736 nesreća u SAD-u od 2019. godine, a 17 od njih bilo je sa smrtnim posljedicama.

image

Tesla punjenje (ilustracija)

Profimedia

Šokantne rezultate otkrio je Washington Post u analizi podataka Nacionalne uprave za sigurnost prometa (NHTSA). Zbog ogromnog porasta broja nesreća, u tijeku je više istraga koje uključuju tu tehnologiju - navodi NHTSA.

Treba uzeti u obzir da podaci NHTSA ne bilježe točne detalje sudara. Zbog toga, u nekim slučajevima nije poznato jesu li vozači imali uključen autopilot.

Američkim cestama vozi 800.000 Tesla koje imaju autopilot, a američka kompanija u svom sustavu ne vidi ništa sporno već ide naprijed s daljnjim razvojem i širom implementacijom.

image

Tesla Model Y

Tesla

Izvršni direktor Tesle Elon Musk stalno naglašava prednosti autopilota za kojeg tvrdi da smanjuje rizik od nesreće deset puta u odnosu na standardne automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:39