ZELENA BUDUĆNOST

Smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima: Rolls-Royce pred odobrenjem za mini nuklearni reaktor

Za razliku od tradicionalnih reaktora, SMR-ovi su jeftiniji i brži za izgradnju, a mogu se postaviti i u brodove i zrakoplove

Rolls Royce mini reaktor, ilustracija

 Profimedia

Rolls-Royceov mali modularni nuklearni reaktora (SMR) gotovo je pred odobrenjem britanskih regulatora i to do sredine 2024. godine, a električnu energiju mogao bi proizvoditi do 2029., rekao je za Reuters predsjednik uprave tvrtke Rolls-Royce Small Modular Reactorsa Paul Stein.

Britanska vlada zatražila je od nuklearnog regulatora da započne proces odobravanja u ožujku, nakon što je u studenom podržala Rolls-Royceov krug financiranja od 546 milijuna dolara za razvoj prvog SMR-a u zemlji.

Vlada se nada da će SMR-ovi pomoći u smanjenju ovisnosti o fosilnim gorivima i smanjiti emisije ugljika.

U intervjuu za Reuters Stein je rekao da je regulatorni proces pokrenut i da će vjerojatno biti završen sredinom 2024. godine.

"Pokušavamo surađivati ​​s Vladom i drugima kako bismo krenuli s narudžbama i mogli isporučiti struju u mrežu do 2029. godine", rekao je Stein.

U međuvremenu, Rolls-Royce će početi proizvoditi dijelove reaktora za koje ne očekuje promjene u dizajnu.

Mali modularni reaktori snage 470 megavata (MW) koštaju 1,8 milijardi funti (2,34 milijarde dolara) i gradit će se na zemljištu od 10 hektara, veličine oko 10 nogometnih igrališta.

Za razliku od tradicionalnih reaktora, SMR-ovi su jeftiniji i brži za izgradnju, a mogu se postaviti i u brodove i zrakoplove.

Njihov "modularni" format znači da se mogu otpremiti u kontejnerima iz tvornice i relativno brzo instalirati na bilo koje predloženo mjesto.

Podsjetimo, Velika Britanija ima za cilj povećati broj radnih mjesta u "čistoj tehnologiji" kao dio "zelene industrijske revolucije". Razlog je smanjenje ovisnost o fosilnim gorivima usred globalnog skoka cijena plina.

Očekuje se da će proizvodnja maliog modularnog reaktoraotvoriti do 40.000 radnih mjesta prije 2050. godine.

Zanimljivo je i koliko je prostora potrebno za mini elektranu: tek desetina površine jedne konvencionalne nuklearne elektrane ili recimo dva nogometna igrališta, a može napajat gotovo milijun domova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 11:18