SILOVIT RAST DIONICA

Sjajan dan za Muska: Izvršni direktor Tesle nakon posla s Hertzom bogatiji za 25 milijardi dolara

To, prema Forbesu, izvršnog direktora Tesle čini najbogatijom osobom koja je ikada hodala planetom...
Elon Musk
 Profimedia

Nakon što je Hertz, globalna kompanija za iznajmljivanje automobila, naručio 100.000 Tesli Modela 3 za svoju flotu, Tesline dionice su silovite porasle u jednom danu. Sve ovo povećalo je Muskovo bogatstvo za čak 25,6 milijardi dolara od zatvaranja tržišta u petak, a njegova neto vrijednost popela se na nevjerojatnih 255,2 milijarde dolara.

To, prema Forbesu, izvršnog direktora Tesle čini najbogatijom osobom koja je ikada hodala planetom. Musk ima više novca od bilo kojeg milijardera kojeg je Forbes ikada pratio, uključujući suosnivača Googlea Larryja Pagea i izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga.

image
Elon Musk
Profimedia

Velik dio Muskovog bogatstva dolazi iz 21% udjela u Tesli, koju je u početku pomagao pokrenuti kao investitor. Dionica Tesle je u petak iznosila 910 dolara (5900 kuna), a u ponedjeljak je ‘skočila‘ na 978 dolara (6340 kuna), što je za 33% više od cijene na početku godine. Do 16 sati u ponedjeljak, kada je tržište zatvoreno, Teslina tržišna kapitalizacija je prvi put premašila 1 bilijun dolara, a dionica je vrijedila 1024 dolara (6640 kuna), što predstavlja porast od 12,6%.

image
Hertz naručio 100.000 Tesli Model 3
Hertz

Musk također ima udio u privatnoj kompaniji za istraživanje svemira SpaceX, koja bi sljedećeg mjeseca mogla pokušati prvo orbitalno lansiranje svoje nove zvjezdane rakete. Posao su investitori nedavno procijenili na 74 milijarde dolara, nakon kruga financiranja u veljači. Dionicama se, navodno, nedavno trgovalo po procjeni od 100 milijardi dolara na sekundarnom tržištu.

U rujnu Musk je pretekao Jeffa Bezosa, postavši najbogatijom osobom na svijetu. U razgovoru s Forbesom se našalio i rekao kako je ‘poslao srebrnu medalju‘ osnivaču Amazona i rivalskom svemirskom milijarderu.

image
Hertz naručio 100.000 Tesli Model 3
Hertz

Hertzov ugovor s Teslom predstavlja najveću narudžbu električnih vozila koja će Tesli zaraditi oko 27 milijardi kuna. Sve ovo dogodilo se samo četiri mjeseca nakon što je stoljetna agencija za iznajmljivanje vozila, koja je 1918. godine iznajmljivala Fordove Model T, otkupljena iz stečaja. Tesla Model 3 bit će dostupna za iznajmljivanje u velikim europskim i američkim gradovima do početka studenog, a Hertzove dionice također su skočila za više od 9% u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:34