SVJETSKA PREMIJERA

PRVE FOTOGRAFIJE: POGLEDAJTE potpuno novi Volvo XC90

Premijerom u Stockholmu Volvo je okrenuo novu stranicu čemu je nazočio i novinar Auto kluba
 FOTO: Volvo

Dvanaest godina nakon dolaska prve generacije Volva XC90 javnosti je konačno i službeno otkriven njezin nasljednik! Premda je današnje otkrivanje novog XC90 kojem je nazočio i naš novinar jedini iz Hrvatske, već samo po sebi zaslužilo blješteća svjetla reflektora, za Volvo ovaj događaj predstavlja još mnogo više. Jer riječ o prvom novom modelu otkako je Volvo 2010. dospio u vlasništvo kineskog Geelyja, dakle prvom modelu u zadnjih desetak godina koji ne koristi ni jedan Fordov dio.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Nadalje, XC90 prvi je Volvo koji koristi modularnu platformu SPA na kojoj će ubuduće voziti i svi ostali novi modeli švedskog proizvođača. Uživo XC90 potvrđuje da će na cesti zasigurno privlačiti pažnju, pri čemu će važnu ulogu imati njegov svojevrsni zaštitni znak - LED svjetla u obliku slova T. Unutrašnjost je prostrana, prozračna i ogoljena od svih nepotrebnih prekidača koje je zamijenio veliki središnji zaslon osjetljiv na dodir. Instrumentna ploča je digitalna i prilagodljiva potrebama, a najvažnije informacije u svakom se trenu prikazuju na head up zaslonu u podnožju vjetrobranskog stakla.

Sjedala u drugom redu su klizna, zahvaljujući čemu se po potrebi može povećavati prostor za noge putnika u trećem redu ili povećati ukupni volumen prtljažnika. Posebna je pažnja posvećena sigurnosti pa u Volvu ističu kako XC90 donosi najkompletniji i tehnološki najnapredniji standardni paket sigurnosti dosad viđen u auto industriji. Ističu se dvije svjetske premijere, preventiva i zaštita u slučajevima izlijetanja s ceste te sustav automatskog kočenja na križanjima. Po pitanju pogona i motorizacije svaki primjerak dolazi s pogonom 4x4, a ponuda svih motora temelji se na dvolitrenim četverocilindrašima Drive-E, među kojima su D4 sa 190 KS, D5 twinturbo sa 225 KS, T5 sa 254 KS i T6 sa 320 KS. Vrhunac predstavlja model Twin Engine koji u jednom modelu, iza oznake T8, donosi odlike plug-in elektroautomobila, hibrid i premium SUV-a. Mercedes GL, BMW X5 i Audi Q7 sada ponovo dobivaju opasnog suparnika iz Švedske...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:01