NA ISTOKU EUROPE

Prilika za Hrvatsku: Volkswagen traži šest lokacija za izgradnju tvornica baterija

Njemačka kompanija planira uložiti 52 milijarde dolara kako bi osigurala poziciju vodećeg proizvođača električnih automobila
 AFP

Njemački Volkswagen jučer je objavio da traže lokacije za šest novih velikih tvornica. Prema priopćenju kompanije, radi se o šest lokacija gdje bi trebalo biti smješteno šest 'gigatvornica', a konačna odluka biti će objavljena sredinom iduće godine.

Iz naše perspektive zanimljivo je da Volkswagen razmatra lokacije u Španjolskoj i istočnoj Europi, što znači da je i Hrvatska potencijalni kandidat. Radi se o tvornicama koje bi namirile sve veću potražnju za baterijskim ćelijama.

image
AFP

Volkswagenov centar za proizvodnju baterija bit će smješten u Salzgitteru gdje će Nijemci uložiti dvije milijarde eura, uz planirani proizvodni kapacitet od 20 gigavatsati godišnje koji bi u idućoj fazi trebao biti udvostručen. Nadamo se da bi uz bok njemačkom pogonu uskoro mogla niknuti i Volkswagenova tvornica u Hrvatskoj.

Njemačka marka najavila je da planira uložiti 52 milijarde dolara kako bi osigurala poziciju vodećeg proizvođača električnih automobila u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:59