Istraživanje pokazalo

Ovo su najpouzdanije marke automobila, njihovi modeli prelaze 400.000 km bez problema

Prema najnovijem izvješću iSeeCars, mnogi vozači vjeruju da vijek trajanja vozila završava na 160.900 km

Rabljeni, ilustracija

 Profimedia

Kad kupujete automobil u obzir uvijek dolazi nekoliko standardnih čimbenika, a jedan od onih kojima najviše pridajemo pažnje jest pouzdanost, prema izvješću iSeeCarsa 39 posto kupaca.

Zanimljivo je da danas kod pojedinih marki motori bez problema s redovnim održavanjem prelaze i do 400.000 kilometara, a prema istom istraživanju, puno vozača smatraju da životni vijek automobila završava na 160.900 kilometara kad počinju veća ulaganja.

image

Rabljeni, ilustracija

Profimedia

Najnovija studija iSeeCars-a, piše Forbes, o ovom aspektu potvrđuje da neke marke i modeli dosežu 200.000 milja (321.000 kilometara), a da su se "tek razradili".

Izvješće se odnosi na 30 najtrajnijih modela u SAD, a svi oni osiguravaju veliku vjerojatnost da će doseći 250.000 milja (400.000 kilometara). Treba imati na umu da je vjerojatnost da prosječno vozilo dosegne ovu brojku 8,6 posto.

Analizirali su čak 402 milijuna vozila te izračunali prosječno očitanje svakog brojača kilometara uzimajući u obzir starost i razvili model na temelju tih kilometara kako bi procijenili vjerojatnost dostizanja različitih kilometarskih razina.

image

Toyota automobili (ilustracija)

NurPhoto via AFP

Doduše, studija je provedena u Sjedinjenim Državama zbog čega ima marki i modela koji nisu prisutni u Europi, međutim, na popisu proizvođača postoje neki dobro poznati i na Starom kontinentu. Vodeća je Toyota, čija vozila imaju 17 posto šanse da prijeđu 400.000 kilometara, a prate je Honda (13.6 posto) i RAM (11.5 posto).

image

RAM 1500 Limited

RAM

Slijede GMC (11,4 posto), Chevrolet (10,5 posto), Lexus (9,7 posto) i Ford (9,5 posto). Izvješće posebno ističe dvije japanske marke Toyotu i Hondu, jer se pojavljuju u svi kategorijama - osobnih automobila, SUV modela i među pick-upovima.

Tako nije iznenađujuće da je najizdržljiviji model Toyota Tundra s 36.6 posto šanse da prijeđe 400.000 kilometara. Sljedeće četiri pozicije također drže modeli japanskog proizvođača.

Golema Toyota Sequoia ima četiri puta veću vjerojatnost da će postići tu kilometražu u usporedbi s prosjekom. Toyota Tacoma, 4Runner, Highlander Hybrid i Honda Ridgeline imaju ih tri puta više.

image

Toyota Sequoia

Toyota

Još jedan od najrelevantnijih zaključaka studije je dominacija SUV-ova: njihovo je 16 od prvih 30 pozicija. Četiri od njih su Toyota, ali Chevrolet, GMC, Honda i Nissan imaju najmanje dva modela na popisu. Pick-upovi su također visoko na popisu s osam vozila. I, naravno, ima mjesta i za limuzine (četiri) i kompaktne automobile (dva).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:04