najbolji vozači

Jeste li iznenađeni? Studija pokazala da vozači s najbržim refleksima preferiraju ove dvije marke

Prosječno vrijeme reakcije normalnog vozača kreće se od pola do jedne sekunde, uz još nekoliko čimbenika

Vozač, ilustracija

 Profimedia

Sposobnost vozača da brzo i točno reagira na nepredviđeni događaj na cesti može napraviti razliku između sudara i izbjegavanja sudara. Prema tome, izrađena je studija u kojoj se pokušalo odgovoriti na pitanje - imaju li vozači određenih marki bolje reflekse u odnosu na vozače nekih drugih marki automobila.

Vrijeme reakcije je, zapravo, vrijeme koje prođe od trenutka kada vozač opazi nepredviđeni događaj do trenutka kada na njega reagira. To nije neposredan proces: prosječno vrijeme reakcije kreće se od pola sekunde do jedne sekunde, a to su brojke na koje utječu različiti čimbenici.

image

Volvo, ilustracija

Profimedia

Studija je na uzorku od 2000 vozača provela virtualni test koji je simulirao kočenje u nuždi. Premda svjesni su da se ovom metodom ne mogu reproduciraju stvarni uvjeti vožnje, kao ni varijable koje mogu utjecati na tu reakciju, studija je ipak otkrila zanimljive podatke o vremenu reakcije i odgovarajućoj dobi vozača, piše El Pais.

Prema studiji najbolje reflekse imaju vozači Volva, s prosječnim vremenom reakcije od 0,401 sekunde. Ovo je vrijeme ekvivalentno vještinama 32-godišnjaka, iako je prosječna dob vozača Volva u studiji 45 godina.

image

Reakcija vozača, ilustracija

Profimedia

Odmah uz vozača Volva, najbrže vrijeme reakcije imali su vozači Jaguara, te vozači Suzukija na trećem mjestu s prosječnim vremenom reakcije od 0.409, odnosno 0.413 sekundi. To je jednako dobi od 33 godine.

Na četvrtom mjestu liste, su vozači Mitsubishija s prosječnim vremenom reakcije od 0,417 sekundi što je brojka povezana s 34-godišnjacima. Iza njih dolaze vozači Lexusa s vremenom reakcije od 0.435 sekundi i prosječnom starosti od 36 godina.

Top 10 zatvaraju vozači Renaulta (0.438 sekundi i 36 godina), Audija (0.442 i 36), BMW-a (0.443 i 37), Porschea (0.444 i 37) i Fiata (0.446 i 37).

image

Mercedes, ilustracija

Profimedia

S druge strane su vozači s najsporijim vremenom reakcije: lošu poziciju zauzimaju vozači Mercedesa s prosječnim vremenom reakcije od 0,527 sekundi. Odnosno, što je 2,4 posto sporiji od reakcije vozača Volva.

Ti refleksi odgovaraju 45-godišnjaku premda je prema studiji, prosječna dob vlasnika ove marke 41 godina. Na koncu, najslabije reflekse pokazali su vozači Kije i Hyundaija s prosječnom vremenima reakcije od 0,496 sekundi, što je brojka povezana s 42-godišnjakom i 0,481 sekundi povezan s 41-godišnjakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 16:14