GDJE SI KRENUO?

Opća opasnost na cestama: Pogledajte kako bauštelac prevozi građevinski materijal

Osim što je spor i ometa promet, vozač romobila je zauzeo cijelu voznu traku
 SocialDrive_es/ X

U posljednjih su nekoliko godina električni romobili su postali naša svakodnevica. I dok većina vozača romobile vozi po pravilima i previđenim mjestima, sve češće viđamo i one koji imaju neka svoja, drugačija pravila.

Vidjeli smo tako suludu vožnju po Slavonskoj aveniji u Zagrebu kada je dostavljač romobilom među automobilima jurio 70 km/h, a snimljen je i vozač na električnom romobilu koji juri autocestom A3 između Zagreba i Dugog Sela.

Njima se upravo pridružio ‘pametnjaković‘ koji je na električnom romobilu odlučio prevesti građevinski materijal i vrata!?!

Nasreću, ova snimka koju je u tri dana pogledalo više od 700 tisuća ljudi nije nastala u Hrvatskoj već u španjolskom Cadizu.

Da li je dopušteno upravljati romobilom na javnim cestama u Hrvatskoj?

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama regulirana je vožnja električnih romobila, monocikala, segwaya i sličnih vozila koja su sada svrstana u posebnu kategoriju pod nazivom ‘osobno prijevozno sredstvo‘.

Zakon ih opisuje kao vozilo koje nije razvrstano ni u jednu drugu kategoriju, bez sjedećeg je mjesta, motor nije snažniji od 25 ‘kubika‘ ili 0,6 kW, a maksimalna brzina nije veća od 25 km/h.

Ako je električni romobil snažniji od 0,6kW ili brži od 25 km/h ne smije se koristiti u javnom prometu pa je jedina opcija da se limitiraju ili atestiraju i, ako je to moguće, registriraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:49