ODLUKA MINISTRA

Uništavaju veze i brakove: Fotografije policijskih kamera više neće stizati na kućnu adresu

Italija ima oko 11.000 kamera za kontrolu brzine - više od bilo koje druge zemlje članice Europske unije

Radarska kontrola (ilustracija)

 imagebroker/Roland Mühlanger/imageBROKER/Profimedia

Talijansko ministarstvo prometa donijelo je odluku da više neće slati fotografije s prometnih kamera vozačima na kućnu adresu. Razlog? Zaštita privatnosti.

Ministarstvo je u subotu priopćilo da će se vozačima koji budu uhvaćeni u prekoračenju brzine samo slati obavijesti o kazni na njihovu adresu. Jedino ako vozač uloži službeni prigovor na kaznu, tada će na kućnu adresu dobiti fotografije snimljene kamerama za kontrolu brzine.

List Corriere della Sera piše da su ovakvu odluku odobrile talijanske službe za zaštitu podataka. Isti list navodi i da su policijske fotografije stvarale velike ‘probleme u vezama, brakovima i poslovnim dogovorima‘ nakon što su kamere za kontrolu brzine otkrile da je u njihovom automobilu bio netko za koga se ne očekuje da bude u autu.

image

Radarska kontrola (ilustracija)

ANDREW NORRIS/Alamy/Alamy/Profimedia

Ministar prometa Matteo Salvini u više je navrata kritizirao korištenje kamera za kontrolu brzine u cilju smanjenju prometnih prekršaja, tvrdeći da ih općine koriste za stvaranje prihoda.

"Moramo spasiti živote prevencijom i kontrolama, ali i spasiti novčanike građana tako što ćemo ih osloboditi anarhije kamera za brzinu", rekao je Salvini, piše Corriere della Sera.

image

Matteo Salvini

AFP

Rekao je da bi kamere za brzinu trebale ostati u visokorizičnim područjima, uključujući blizinu škola i bolnica, "ali ne na cestama s dvije trake kako bi se oporezivali i maltretirali vozači".

Prema nacrtu uredbe koju citira Corriere della Sera, kamere za mjerenje brzine moraju se postaviti tako da se jamči sigurnost i cirkulacija prometa, a ne kako bi se prikupljao novac za općine.

Italija ima oko 11.000 kamera za kontrolu brzine - više od bilo koje druge zemlje članice Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:36