NIŠTA OD STRUJE?

Njemački san postaje noćna mora: ‘Tržište električnih automobila će se urušiti‘

‘Cilj savezne vlade o 15 milijuna električnih automobila na njemačkim cestama do 2030. neće biti postignut. Niti blizu‘

Punionica u Njemačkoj

 Johann Hinrichs/Alamy/Alamy/Profimedia

Prije godinu dana Njemačka je najavila da će do 2030. na cestama imati 15 milijuna električnih vozila. No, iz današnje perspektive, čini se da od optimistične najave ipak neće biti ništa.

‘Samo uz puno sreće cilj će biti tek polovično postignut‘ - upozorio je Ferdinand Dudenhöffer, profesor u Centru za automobilska istraživanja u Duisburgu, koji predviđa samo 7,2 milijuna registracija do kraja desetljeća.

image

Tesla u Njemačkoj (ilustracija)

Joko/imageBROKER/Profimedia

‘Cilj savezne vlade o 15 milijuna električnih automobila na njemačkim cestama do 2030. neće biti postignut, niti blizu. S novim smjernicama za financiranje električnih automobila, visokim cijenama električne energije i rastućim cijenama baterija, tržište u Njemačkoj će se u sljedećih nekoliko godina urušiti‘ - rekao je Dudenhoffer za Politico.

Odluka EU da zabrani prodaju novih automobila pokretanih motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035. stavlja dodatni pritisak na prijelaz na električna vozila.

Rastuće cijene električne energije također potkopavaju argument da je jeftinije voziti električno vozilo nego automobil na fosilna goriva. Uz to, njemačka vlada će od 1. siječnja 2023. smanjiti subvencije za kupce električnih vozila sa 6.000 na 4.500 eura za modele jeftinije od 40.000 eura.

image

Volkswagen tvornica (ilustracija)

AFP

Obećanje bivše kancelarke Angele Merkel prije više od deset godina da će imati milijun čistih automobila na cestama do 2020. nije ispunjeno.

Od 50-tak milijuna registriranih osobnih automobila u Njemačkoj, električnu energiju koristi samo 1,59 milijuna, od čega 840.645 potpuno električnih modela, dok su ostali hibridi.

Zbog svega navedenog, planirani cilj do 2030. djeluje nedostižan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:00