AKTUALNO

Musk prodao dionice Tesle vrijedne više od 8 milijardi dolara, vjerojatno za kupnju Twittera

Los Angeles Times kaže da će taj posao biti jedan od najvećih otkupa s financijskom polugom u povijesti

Elon Musk

 AFP

Najbogatiji čovjek na svijetu prodaje dionice vrijedne milijarde dolara u tvrtki za proizvodnju električnih automobila koju je osnovao i koju vodi, pripremajući se za kupnju društvene mreže Twitter.

Prema podnescima Komisije za vrijednosne papire i burze, Elon Musk je 26. i 27. travnja predao ukupno 4,4 milijuna Teslinih dionica, vrijednih 4 milijarde dolara, nakon čega je u četvrtak uslijedilo dodatnih 5,2 milijuna dionica, čime je ukupni iznos bio oko 8,5 milijardi dolara.

Taj potez dolazi u trenutku kada se Musk priprema kupiti Twitter za 44 milijarde dolara, što je bila najava koja je dovela do pada dionica Tesle za 275 milijardi dolara ranije ovog mjeseca. Dionice su ponovno porasle za 3,2 posto kada su tržišta otvorena 29. travnja.

Prema izvješćima, Musk je sklopio aranžman s Morgan Stanleyjem i nekoliko drugih zajmodavaca za 25,5 milijardi dolara duga i financiranje maržom.

Deseci milijardi dolara njegovih vlastitih dionica u Tesli, kao i 21 milijardu dolara vrijednog kapitala, činili bi ostatak kupovne cijene, financijski plan koji je uzbunio neke ulagače u tvrtku..

Milijarder je 28. travnja na Twitteru objavio da neće biti planirane daljnje prodaje dionica "nakon danas", što implicira da je moglo biti više prodaje o kojoj bi se prijavilo sljedećeg dana, iako to ne možemo potvrditi.

Los Angeles Times navodi da će taj posao biti jedan od najvećih otkupa s financijskom polugom u povijesti, a u određenim okolnostima zajmodavci bi se mogli suočiti s do milijardom dolara naknade za raskid ugovora ako ugovor propadne, tako da rizici nisu isključivi za Muska.

Musk je prvi put počeo prodavati svoj udio u Tesli prije šest mjeseci, prodajom dionica u vrijednosti od 16 milijardi dolara. Prodaja je izazvala pad cijene dionica, što je smanjilo njegovu neto vrijednost za 18 milijardi dolara, unatoč tome što je brend nedavno izvijestio o neočekivano visokoj zaradi. Nedavna prodaja donosi ukupnu vrijednost prodanih dionica do 20 milijardi dolara.

Musk je većinski dioničar Tesle od 2008. godine, a nestabilnost dionica Tesle usred želje izvršnog direktora da kupi Twitter naglašava koliko su njegovi postupci usko povezani s vrijednošću tvrtke.

Musk je rekao da će ulagači u društvene mreže dobiti 54,20 dolara po dionici, ali dionice Twittera 28. travnja blizu su te brojke - na 49,11 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:11