TEHNOLOŠKI MOGUL

Musk tvrdi kako mu prijete Rusi: ‘Ako umrem pod misterioznim okolnostima...‘; Reagirala i njegova majka

Milijarder je izjavio kako su bili na meti napada hakerskih skupina i pokušaja ometanja signala još od travnja

Elon Musk

 Angela Weiss/AFP

Šef kompanije Tesla, milijarder Elon Musk, rekao je kako je primio prijetnje ruske svemirske agencije nakon što je povećao napore da Ukrajince opskrbi brzim internetom.

Kako navodi britanski Daily Mail, 50-godišnji Musk iskoristio je Starlink, sustav od više od 2.000 satelita u nižoj orbiti Zemlje, kako bi brzi internet uspostavio diljem svijeta. Starlink sustav već dulje vrijeme pruža internet Ukrajincima, te je jasno naznačeno kako je cilj zadržati naciju "online" tijekom ruske invazije.

Milijarder je izjavio kako su bili na meti napada hakerskih skupina i pokušaja ometanja signala još od travnja, te su morali poduzimati protumjere, čak i na trošak drugih projekata kompanije SpaceX.

Musk je o potencijalnim prijetnjama izvijestio na Twitteru, citirajući ruske medija koji su prenijeli objavu šefa ruske svemirske agencije Roskozmos, Dmitrija Rogozina.

On je čovjek koji je rekao kako Rusija može "uništiti sve NATO članice u pola sata", a Muska je optužio da daje Starlink sustav Ukrajini, odnosno opremu i usluge interneta. Također, rekao je da dijelovi i oprema stiže u ruke "nacističkog bataljuna" Azov, te drugim rodovima ukrajinske vojske.

- Iz svjedočenja zarobljenog zapovjednika 36. mornaričke brigade ukrajinskih Oružanih snaga, pukovnika Dmitrija Kormjankova, jasno je da je Elon Musk poslao kopnenu opremu Starlinka militantima nacističkog bataljuna Azov, a oprema je dopremljena vojnim helikopterima u Mairupolj - napisao je Rogozin na društvenim mrežama.

- Stoga je Musk izravno uključen u opremanje fašističkih snaga u Ukrajini s modernom komunikacijskom tehnologijom i zato ćeš, Elone, morati preuzeti odgovornost kao odrasla osoba, bez obzira na to koliko se praviš ludim - dodao je.

Ruse Musk brine jer se vjeruje da njegov sustav pomaže ukrajinskim bespilotnim letjelicama koje nanose velike gubitke njihovim snagama, kao i da internet kojeg Musk omogućava stvara veliku mogućnost brzog praćenja ruskih vojnika.

Milijarder, koji je upravo u procesu kupnje društvene mreže Twitter, je na ruske optužbe odgovorio u svom stilu. Rekao je kako oni očito ne razumiju riječ nacizam.

- Ako umrem pod nerazjašnjenim okolnostima, bilo je lijepo poznavati vas - dodao je.

Na objavu je reagirala njegova majka koja je, s ljutitim emotikonima, napisala da to "nije nimalo smiješno". Musk se ispričao i rekao da će "učiniti sve da ostane živ".

Rogozin i Musk imaju povijest sukoba od početka invazije, a terhnološkog mogula čak je prozvao "malim vragom". Rugao se i njegovoj ideji o kupnji Twittera, rekavši kako to neće donijeti slobodu na tu društvenu mrežu.

U međuvremenu, SpaceX je dosad lansirao više od dvije tisuće Starlink satelita u orbitu, a plan je da ih na nebu do 2026. bude čak 12 tisuća. Cilj je stvoriti jeftinu, pouzdanu i brzu internetsku mrežu. Naime, satelitski internet dugo je u upotrebi, no imao je probleme poput niske brzine i nepouzdanosti, a Starlink bi to trebao promijeniti, piše Mail. Musk je ranije izjavljivao kako bi njegov sustav trebao dati jeftin pristup brzom internetu za oko tri milijarde ljudi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Musku na potpori. Pozvao ga je da dođe u posjet Ukrajini kada rat bude završen. Naime, Starlink sustav satelitskog interneta omogućava rad vojnim bespilotnim letjelicama u situacijama kada nema struje ili interneta, te one mogu nastaviti razarati rusku artiljeriju.

Rogozin je, pak, u subotu upotrijebio riječ koju Putin dosad nije koristio, odnosno, čak ju je zabranio, a to je "rat".

- Ovo je rat za istinu i pravo na rusko postojanje kao neovisne i samostalne države. Postojanje Ukrajine neovisne od Rusije pretvorilo bi je u antirusku državu te platformu za zapadnjačke napade na naše ljude. To je razlog zašto smo proširili ovu našu specijalnu vojnu operaciju - kazao je. Dodao je da su ukrajinski vojnici "potrošna roba" za NATO savez.

- Oni su samo njihovo oružje - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:07