PALE CIJENE POLOVNIH

Ljudi su kupovali potpuno nove Tesle i prodavali ih po višim cijenama: Sada su ti dani prošlost

Tijekom protekle 2 godine, Tesla je podigao cijene novih auta brže od ostalih proizvođača odgovarajući na veliku potražnju

Tesla Model 3, ilustracija

 Tesla

Dani kupnje novih Tesla i zatim zarađivanje na njima su završili jer novi podaci pokazuju da cijene rabljenih Tesla u SAD-u i u Europi padaju brže u usporedbi s modelima drugih proizvođača automobila.

Prema industrijskim podacima iz Edmundsa, prosječna cijena rabljenih Tesla zabilježila je pad od 17%, pala je sa 67.297 dolara (477.822 kuna) u srpnju na 55.754 dolara (395.864 kuna) u studenom. To je daleko više od ukupnog pada cijena rabljenih automobila od 4% u istom razdoblju. Rabljene Tesle također se dulje prodaju, u prosjeku 50 dana naspram 38 dana za sve rabljene automobile u studenom.

image

Tesla Model 3

Tesla

Tijekom protekle dvije godine, Tesla je podigao cijene novih automobila brže od ostalih proizvođača automobila odgovarajući na veliku potražnju za električnim vozilima dugog dometa zbog rasta cijena goriva. To je stvorilo efekt "cjenovnog mjehura" za polovne modele, jer su njihovi vlasnici tražili zaradu nakon isporuke.

Danas su smanjenje cijena goriva, rastuće kamatne stope, Teslina povećana proizvodnja i rastuća konkurencija u električnim vozilima promijenili ravnotežu između ponude i potražnje što je dovelo do pada cijena rabljenih modela. Slijedom toga, proizvođač automobila prilagodio se novim standardima nudeći popuste od 7500 dolara (53.251 kuna) za novi Model 3 i Model Y koji bi trebali biti isporučeni prije kraja ove godine, u nastojanju da povećaju potražnju na kraju godine.

image

Tesla Model 3

Tesla

Kao što je opisao Karl Brauer, izvršni analitičar u iSeeCars-u: “Trenutno ne možete prodati svoju Teslu za više novca nego što ste ju platili, što je bio slučaj posljednje dvije godine. To bi smanjilo potražnju za novim Teslama". Elon Musk je priznao da Tesla razmatra smanjenje cijena novih automobila kako bi održao rast količine, što bi rezultiralo nižim profitnim maržama.

Teslin izvršni direktor okrivio je "radikalne promjene kamatnih stopa" za rast cijena svih novih i rabljenih automobila, iako su Teslini modeli bili teže pogođeni zbog spomenutog cjenovnog balona. Kako je izvijestio Reuters, dionice Tesle pale su 7,3% na najnižu razinu u više od dvije godine od 114,12 dolara (882.46 kuna) u ranom trgovanju u utorak, zabilježivši pad od 65% u 2022. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:51