BAPSKO VJEROVANJE

Krećete odmah ili čekate da se motor zagrije? Većina vozača je u zabludi i radi štetu svom autu

Vjerojatno ne postoji vozač u Hrvatskoj koji nije primio ili dao savjet da automobil nakon paljenja treba ostaviti da radi
 Željko Puhovski /CROPIX

S generacije na generaciju prenose se 'dobronamjerni' savjeti i trikovi o pametnom korištenju automobila u hladnim mjesecima. Vjerojatno ne postoji vozač u Hrvatskoj koji nije dao ili primio savjet da automobil nakon paljenja treba ostaviti da radi i tako dođe na radnu temperaturu.

I nitko takav ritual neće osporiti jer i sama logika nalaže da zaleđeni motor treba malo vremena da se zagrije prije kretanja.

image
Damjan Tadić/CROPIX

No, istina je potpuno drugačija! Puštanje motora da se zagrije nije ništa drugo nego potpuno pogrešno 'bapsko vjerovanje' koje mu skraćuje vijek.

Kada ujutro na debelom minusu sjednete u smrznuti automobil nema potrebe zagrijavati motor na mjestu. Takva praksa, naime, može ukloniti ulje sa stijenki cilindara što vodi do habanja, a u istom trenutku, upaljeni motor dok ne dođe do radne temperature nepotrebno će vam trošiti gorivo.

image
Damjan Tadić/CROPIX

Također, zagrijavanje motora na mjestu traje duže nego u vožnji, ulje se intenzivnije degradira i dijelovi više habaju, a rad u 'leru' zbog lošijeg procesa izgaranja goriva dovodi do toga da se nesagoreno gorivo pretvara u uljni film i završava u karteru.

Novi motori imaju senzore koji otkrivaju niske temperature u motoru, pa pumpa goriva radi 'prekovremeno' kako bi se dosegla barem četiri stupnja, a ako se odmah krene, svi dijelovi motora se počinju ravnomjernije zagrijavati nego u praznom hodu.

Kao utjehu za vozače koji godinama rade krivi ritual, navest ćemo da puštanje motora da se zagrije na mjestu nije uvijek pogrešno, dapače. Ispravno je, čak i preporučljivo ako vozite automobil star dvadesetak godina.

U tom slučaju držite se i ostalih pravila, odnosno manjih brzina i okretaja dok temperatura dođe na potrebnu razinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:53