palili i gume

Kaos u Audijevoj tvornici: Radnici oteli ključeve 200 novih auta dok im ne kažu zatvaraju li pogon. Audi zaprijetio policijom

Najavili su i da nijedan automobil neće napustiti tvornicu dok ne dobiju konkretne informacije o zatvaranju i otkazima

Tvornica Audija u Belgiji

 Belga/ddp USA/Profimedia

Trenutačno je situacija u njemačkoj automobilskoj industriji daleko od idealne, baš suprotno, situacija je nikad lošija i vrijeme je za odlučne i teške rezove, a loše vijesti i dalje ne prestaju pristizati iz Volkswagen grupe, konkretno iz Audija.

Podsjetimo, prošlog je tjedna uprava VW-a objavila da je više ne isključuje mogućnost zatvaranja pogona i otpuštanja radnika čak i u matičnoj Njemačkoj u sklopu smanjenja troškova u ključnom brendu VW.

image

Tvornica Audija u Belgiji

Belga/ddp USA/Profimedia

Dodali su i da planiraju poništiti dugogodišnji sporazum s predstavnicima radnika u Njemačkoj koji isključuje otkaze do kraja 2029. godine, a na snazi je od 1994. godine. S čelnih pozicija se moglo čuti i da Volkswagen ima "jednu, možda dvije" godine da reorganizira poslovanje.

Prema njima, razlog je što trenutno nema dovoljno potražnje za automobilima, napose električnim, i da će se barem inzistirati na ponovnom aktiviranju subvencija za kupnju električnih automobila.

image

Tvornica Audija u Belgiji

Belga/ddp USA/Profimedia

Prije toga, loše vijesti su stizale su i iz Audija iz kojeg su u srpnju izvijestili da ne isključuju zatvaranje svoje tvornice u Bruxellesu zbog niske potražnje za električnim Audijem Q8 e-tron koji se tamo proizvodi. Stalno pada broj novih narudžbi, zbog čega je tvornica u Bruxellesu nerentabilna.

Njemački mediji pisali su kako će od listopada biti otpušteno 1500 radnika, a od svibnja sljedeće godine još 1100. No, iz Audija su rekli da ništa još nije konačno i navodno se traže društveno prihvatljiva rješenja.

image

Tvornica Audija u Belgiji

Belga/ddp USA/Profimedia

Sada ta priča dobiva epilog: radnici ne žele živjeti u neizvjesnosti i dosta im je. U toj je tvornici zaposleno oko 3000 radnika zabrinutih za svoju sudbinu, a otimanje ključeva prošlog petka bio je iskaz revolta.

Naime, otuđili su ključeve 200 primjeraka novih automobila dok odmah ne dobiju konkretne odgovore od uprave kakva je njihova sudbina. Također, najavili su i da nijedan automobil neće napustiti tvornicu dok ne dobiju konkretne informacije o tome. S druge strane, čelnici Audija jasno su dali do znanja da neće pristajati na ucjenu i zaprijetili su da će ih prijaviti policiji ako ključevi odmah ne budu vraćeni, piše The Brussels Times.

image

Tvornica Audija u Belgiji

Belga/ddp USA/Profimedia

Danas je oko 100 radnika prosvjedovalo od zore ispred tvornice Audi Brussels, paleći gume i izražavajući svoj bijes zbog nedavnih odluka uprave u vezi s budućnošću tvornice i zbog toga što je Audi zatvorio tvornicu dok ključevi ne budu vraćeni...

image

Audi Q8 E-Tron

Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 23:08