IZGORIO ‘DO TEMELJA‘

Jaguar i-Pace se zapalio tijekom punjenja: To je navodno četvrti takav požar, uzrok nije poznat

Ekipama hitne pomoći bilo je teško ugasiti vatru, a vatrogasci su morali koristiti posebnu pjenu kako bi se vatra ugasila

Jaguar I-Pace požar

 Web Screenshot

Iako se Jaguar i-Pace ne smatra jednim od onih električnih vozila koja se mogu spontano zapaliti, to ne znači da se to ne događa, a kada se dogodi postoji velika vjerojatnost da su za to krive njegove baterije. Najnoviji je požar koji je uništio I-Pace iz 2019. na Floridi dok je vozilo navodno bilo parkirano i punilo se u garaži, a vlasnik ga je izvezao neposredno prije nego što je planuo.

To se dogodilo sredinom lipnja ove godine, a vlasnik vozila, Gonzalo Salazar, rekao je za Electrek: "16. lipnja sam ukopčao auto u utičnicu prije spavanja. Ujutro sam se probudio i odspojio auto. Kasnije sam krenuo obaviti neke poslove. Nakon što sam se vratio kući i parkirao auto u garažu, ostavio sam vrata garaže otvorena. Dok sam radio neke stvari kod kuće, čuo sam pucketanje iz garaže".

image

Jaguar I-Pace požar

Web Screenshot

"Kad sam ušao u garažu, vidio sam mnogo dima. Odmah sam pomislio - kad ima dima, ima i vatre. I zatim sam izvukao automobil iz kućne garaže". Nakon što je izvezao auto van, dim se pretvorio u vidljivu vatru koja je brzo zahvatila cijelo vozilo. Na fotografijama možete vidjeti da je netaknut ostao samo prednji dio vozila.

Ekipama hitne pomoći bilo je teško ugasiti vatru, a vatrogasci su morali koristiti posebnu pjenu za suzbijanje požara kako bi se vatra u potpunosti ugasila. Vlasnik također napominje da je osiguravajuća kuća poslala forenzički tim da istraži incident i proglasila vozilo "totalkom", a zatim ga je Jaguar odvezao kako bi obavio vlastito ispitivanje olupine, no očito do sada nije iznio nikakve zaključke.

Prema Gonzalu Salazaru, Jaguar nije baš pomogao u ovoj stvari i očito još nije preuzeo nikakvu odgovornost za incident, iako također tek treba predstaviti zaključak svoje istrage. Proizvođač jest pokupio uništeni I-Pace, ali je vlasniku ostavio i zadatak da sam očisti ulicu i krhotine. Ovo je četvrti dokumentirani požar Jaguara I-Pacea koji se dogodio pod sličnim uvjetima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:10