Natopljene baterije

Opasnost na Floridi: Nakon uragana Ian velik broj električnih vozila mogao bi se zapaliti

Patronisove objave popraćene su video snimkama koje pokazuju koliko je teško vatrogascima nositi se s požarom Tesle Modela X

Požar Tesle Model X

 Twitter Screenshot

Velikom broju električnih vozila koja se nađu na putu uragana Ian mogle bi se zapaliti natopljene baterije, uzrokujući ozbiljne probleme vatrogascima budući da im je potrebna posebna obuka da bi se mogli nositi s njima.

Jimmy Patronis, glavni financijski direktor i vatrogasni dužnosnik Floride, upotrijebio je svoj Twitter profil kako bi upozorio na izazove povezane s električnim vozilima nakon prirodne katastrofe, nakon što su ga na mjesto incidenta pozvale snage vatrogasne službe North Collier Rescue (NCFR).

Patronisove objave popraćene su video snimkama koje pokazuju koliko je teško vatrogascima nositi se s požarom Tesle Modela X nasred ulice.

U pozadini čujemo slučajnog prolaznika kako kaže da je na Teslu koja gori izliveno već 1500 litara vode. Kao što je primijetio državni vatrogasni dužnosnik, gašenje požara baterije zahtijeva "posebnu obuku i razumijevanje električnih vozila". NCFR je još jednom objavom na Twitteru priznao težinu situacije.

Prema nedavnoj studiji AutoInsuranceEZ-a, hibridna vozila osjetljivija su na požare. Električna vozila znatno su sigurnija, iako je ovu vrstu požara mnogo teže ugasiti.

Zbog korozije u različitim ćelijama litij-ionske baterije, električno vozilo može ispuštati dim i plamen dulje vrijeme, čak i nakon što je poplavljeno vodom.

Financijski direktor opisao je situaciju kao "novi izazov s kojim se naši vatrogasci nisu dosad susreli. Barem u ovakvim razmjerima".

Najnoviji podaci Ministarstva energetike pokazuju da Florida ima drugi najveći broj registriranih električnih vozila u Sjedinjenim Državama, iza Kalifornije.

Točnije, u prosincu 2021. na Floridi je bilo 95.000 električnih vozila, au Kaliforniji 563.070 električnih vozila.

Bidenova administracija nudi poticaje za električna vozila dok ulaže velika sredstva u infrastrukturu, ciljajući da polovica novih vozila prodanih 2030. bude električna. Iako bi to pomoglo u drastičnom smanjenju emisija 2030. za 50-52 posto u usporedbi s razinama iz 2005. godine, neki vjeruju da svijet možda nije spreman za tako velik broj EV-ova na cestama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:39