PREMIJERA

Foto, video: Cupra predstavila Born, električni kompakt s do 231 KS i dosegom od 540 km

Sportski intoniran rođak Volkswagena ID.3 je dinamičniji a dolazi s tri veličine baterije i dvije snage
Cupra Born
 Cupra

Nakon sportskog SUV-a Formentora, došlo je vrijeme da Cupra predstavi drugi zaseban model koji, s obzirom na trenutno vrijeme, može biti samo električni.

Ovo je Born, kompaktni sportaš na struju zasnovan na MEB platformi, a kojeg smo već imali prilike upoznati u konceptnoj varijanti kao Seat El Born.

Razvoj je završen, a španjolski je proizvođač formalizirao sve tehničke i stilske značajke koje razlikuju Borna od bliskog rođaka Volkswagena ID.3.

U odnosu na spomenuti Volkswagen, s kojim se u bočnom pogledu vidi srodstvo, Born ima puno sportskiji i agresivniji karakter, kao što zahtijeva Cuprina sportska filozofija. Prednji kraj je pritom sportski nagnut naprijed s LED svjetlima koja imaju unutarnji svjetlosni potpis zajednički s ostalim modelima.

image
Cupra Born
Cupra

Velika prednji branik ukrašen je reljefnim elementima i razdjelnikom u bakrenoj boji, znakom marke, a koja se stoga nalazi na mnogim drugim detaljima.

Bočna linija djeluje dinamično, premda je prostor u kabini očekivano izdašan zbog velikog međuosovinskog razmaka i malih prevjesa, s velikim kotačima od 18 do 20 cola smještenim na krajevima karoserije.

image
Cupra Born
Cupra

Straga u oči upada LED traka koja se proteže vodoravno, dok je stražnji branik masivan i mišićavo izveden. Mjere: Cupra Born duga je 4,32 metra, široka 1,81 metara i s međuosovinskim razmakom od 2,76 metara.

Izgledom, putnički je prostor na prvi pogled klasičniji u svom izgledu, no uvidom u detalje vidi se posebna briga Cupre po pitanju stila. Prije svega, tu je novi upravljač koji sadrži, s kružnim gumbima smještenim u sredini, kontrole za odabir načina vožnje i način rada Cupra.

image
Cupra Born
Cupra

Nadalje, 12-inčni zaslon informacijsko-zabavnog sustava vrlo je velik i okrenut prema vozaču radi bolje ergonomije korištenja čak i tijekom vožnje. Isti princip ima i Head-up zaslon koji je opremljen proširenom stvarnošću.

Digitalna instrumentna ploča također je preuzeta iz ID.3-a, dok svi detalji u boji bakra, poput umetaka na ploči s instrumentima ili kontrastnih šavova tkanine, uljepšavaju ambijent. Izbor tkanina također je vrlo zanimljiv: izrađuje ih Seaqual Initiative od recikliranih materijala od polimernih vlakana plastičnog materijala prikupljenog u morima. Eko-održiva mikrofibra Dinamica, također je među dostupnim oblogama.

image
Cupra Born
Cupra

S tehničke i mehaničke točke gledišta, Cupra Born preuzima električni pogon od Volkswagena ID.3, ID.4, Škode Enyaq i Audija Q4 i tron, za sada, a proizvodi se u njemačkoj tvornici u Zwickauu.

Tehnički, baterija je integrirana u pod Borna kako bi se oslobodio prostor i osiguralo nisko težište, a u korist dinamičnih kvaliteta. Kapacitet baterijskog paketa uključuje tri veličine: 45, 58 i 77 kWh, za koje je obećano 340 km, 420 km i 540 km autonomije.

image
Cupra Born
Cupra

Baterija od 77 kWh kompatibilna je s brzim punjačem od 125 kW DC, što vam omogućuje dovoljno energije za 100 km za samo 7 minuta.

Sinkroni motor postavljen je ispred stražnje osovine, a pogon stražnji te postoje dvije varijante snage: 150 KS ili 204 KS, s okretnim momentom od 310 Nm, što je s paketom nazvanim e-Boost moguće povećati na 231 KS. Kad smo već kod performansi, 0-100 km/h potrebno je od 9,9 do 6,6 sekundi ovisno o modelu.

image
Cupra Born
Cupra

Raspodjela težine 50:50, McPherson ovjes sprijeda i Multilink straga, DCC s kojim se kalibriraju postavke i progresivno upravljanje nešto je što i očekujemo od Cupre.

Pojedinosti o dolasku na hrvatsko tržište i cijene još nisu poznate no nema sumnje da će podaci biti objavljeni u idućim mjesecima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:13